Raste broj nezaposlenih, posebno pogođeni radnici na određeno i mladi

Godina je počela otpuštanjima velikog broja radnika zaposlenih na određeno. Visok procenat zaposlenih na određeno i velika angažovanost radnika u sektorima koji doživljavaju recesiju zajedno rezultiraju rastom broja otkaza i urušavanjem socijalnih i ekonomskih prava radnika.

U fabrici „Aptiv“ Leskovac bez posla je od početka 2021. godine ostalo oko hiljadu radnica i radnika. Mnogim zaposlenima na određeno ugovori jednostavno nisu produženi, o čemu su uglavnom obavešteni elektronskim putem, javlja JuGmedia.

Na sličan način je bez posla ostalo oko 250 angažovanih u leskovačkoj fabrici „Jura“ i isto toliko u niškom „Šinvonu“, a u avgustu 2020. godine 56 honorarno zaposlenih u RTV Vojvodina.

Oni zaposleni kojima su u Aptivu zbog povećanog obima posla ugovori produženi, produženi su „najkasnije do kraja marta ove godine“, što znači da u tom periodu angažovanje može da im prestane bilo kada. JuGmedia prenosi da u svim pomenutim firmama radnici konstantno strepe od otpuštanja.

Sindikati i pravnici su, kako su se u slučajevima otpuštanja u Aptivu izjasnili predstavnici Samostalnih sindikata i sindikata Nezavisnost, nemoćni, jer zaposleni na određeno ne uživaju zaštitu od otkaza ugovora. Radnici su, sa svoje strane, najčešće svesni da potpisuju nepovoljne ugovore, ali i primorani na to egzistancijalnom nuždom.

Zasad je nepoznato koliko je takvih slučajeva od početka pandemije bilo širom Srbije. Može se samo pretpostaviti da će ih biti sve više.

Podeli
Updated: фебруар 10, 2021 — 10:59 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *