Registracija skuplja 15 odsto, evo koliko vozači moraju da izdvoje novca

Registracija automobila poskupela je od 1. januara od 700 pa do 3.000 dinara u zavisnosti od godišta automobila, snage motora i kubikaže.

Polisa koja je pre poskupljenja bila 10.000 dinara, sada će iznositi 11.500 dinara, dok će vlasnici sa snagom motora većom od 110 kilovata polisu morati da plate 25.854 dinara umesto dosadašnjih 22.679 dinara.

Sveta Tadić, vlasnik tehničkog pregleda u Beogradu, kaže za TV Prva da osiguravajuća društva poskupljenje polise pravdaju time što su poskupeli delovi, od 20 do 30 odsto.

„Polisa je morala da bude veća, u proseku do 15 odsto. U zavisnosti od kubikaže, može se plaćati i do 7.000 dinara. Kubikaža automobila, kilovati, konjska snaga, kao i godište automobila utiču“, navodi Tadić.

Takođe, napominje da su poskupele i takse i polisa autoodgovornosti, koja se plaća radi štete prema trećim licima.

Dodaje da je cena usluge tehničkog pregleda ostala ista.

„Država je prošle godine propisala donju i gornju granicu cene tehničkog pregleda, tako da sada nema ni najava poskupljenja. Pretpostavljam da neće u skorije vreme poskupeti“, zaključuje Tadić za TV Prva.

Podsetimo da su osiguravajuća društva u avgustu 2022. podigla cenu polisa autoodgovornosti za 22 odsto, što je podiglo i cenu registracije, ali je reagovala guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i tražila od njih da vrate stare cene. NBS je zapretila da će pokrenuti postupke nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave da naplaćuju neopravdano povećane premije.

Potom je registracija poskupela početkom decembra zbog povećanja takse korišćenja vozila.

Podeli
Updated: јануар 16, 2023 — 8:36 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *