Rektorka podržala studente – SLUČAJ SINIŠE MALOG JE SRAMOTA ZA UNIVERZITET

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović saopštila je, nakon razgovora sa studentima u zgradi Rektorata, da „upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled Univerziteta“ kao institucije od nacionalnog značaja, i da je zato je „u interesu svih članova akademske zajednice da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku“.

„Kao rezultat inicijative studenata koji borave u Rektoratu, Senat, Savet i Studentski parlament BU traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra 2019. godine donese svoju konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja. Ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje. Upravi FON je preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka“, navodi se u saopštenju rektorke.

Popović je pozvala „sve aktere u političkom i javnom životu, predsednika države, predsednicu Vlade, ministre, predsednicu skupštine, poslanike vladajuće većine i sve druge strane na odgovorno ponašanje, uz puno poštovanje autonomije BU, njegovih procedura, slobode mišljenja i izražavanja njegovih studenata i svih zaposlenih“.

Univerzitet je zajednica onih koji uče i onih koji podučavaju i kao takva predstavlja instituciju koja jedinstveno i samostalno rešava svoje probleme, kazala je Popović.

Loading...

„Kao rektorka Univerziteta u Beogradu, prihvatam moralnu odgovornost i stajem uz svoje studente koji borave već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se za autonomiju i ugled Univerziteta“, naglasila je rektorka.

Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje pitanja doktorata, koje se, kako navode, odlaže više od pet godina.

„Studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata ne smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice. Takođe, angažovana lica na obezbeđenju zgrade Rektorata ne snose odgovornost za zastoj rada Rektorata. Univerzitet će preuzeti sve raspoložive mere da otkloni eventualne posledice zbog zastoja njegovog rada“, navodi se u saopštenju iz Rektorata.

Univerzitet se, kako se naglašava, obavezuje i da će, u saradnji sa Studentskim centrom, obezbediti adekvatan smeštaj, bez dodatnih troškova, svim studentima koji će biti privremeno izmešteni iz studentskih domova tokom trajanja Evropskih univerzitetskih igara.

Podeli
Updated: 25 септембра, 2019 — 10:25 am

1 Comment

Add a Comment
  1. Podeliću iskustvo mog studiranja od pre cca40 god. (nažalost. Pojedini studenti su upisivali fakultete po malim mestima po bivšoj jugoslaviji. Tamo su kriterijumi bili na nivou neke malo jače srednje škole. Na tim fakultetima studenti nabiju dobar prosek. U zadnjoj godini studija dođu i tu godinu upišu na BU. Ukupno gledano imaju dobar prosek i ostaju na fakultetu kao asistenti a kasnije i kao profesori. Nažalost dosta je takvih profesora koji i dan danas drže katedre na BU. To vam se zove legalni plagijat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *