Rio Tinto pravio patrole dolinom Jadra, pa dobili batine!

Radnici Rio Tinta danas su fizički napadnuti od strane meštana, ali ne odustaju od svojih patrola.

“Udruženja građanja “PAKT, NE DAMO JADAR” i “Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini” traž iod kompanije Rio Tinto da hitno povuče angažovano obezbeđenje koje protivzakonito patrolira seoskim putevima u dolini Jadra, kako bi se sprečilo širenje sukoba i generalno bahato ponašanje i predstavnika kompanije i angažovanog obezbeđenja”, navodi se u saopštenju za medije ovih udruženja.

“Organizacije i meštani su u saopštenju objavljenom juče upozorili javnost da su se u mestu pojavili ljudi koji se u mini autobusima voze kroz dolinu Jadra, obilaze teren i sve zapisuju.

Kompanija je prvo saopštila da ne zna ko su ti ljudi, a juče je par njih zaustavljeno u novom obilasku i prema nezvaničnim informacijama radi se o predstavnicima američke firme Behtel i ruske firme Velestroj.

Takođe je u nekoliko navrata upozoravano na ponašanje članova angažovanog obezbeđenja od strane kompanije Rio Tinto, koji se 24h voze džipovima kroz dolinu Jadra upadljivo malim brzinama od 10-15 km/h što dodatno uliva zebnju i strah meštanima i uskraćuje im pravo na mirno uživanje svoje imovine.

Upravo juče, situacija je kulminirala kada su dva pripadnika obezbeđenja prvo smatrala da meštanin koji im je kolima na seoskom putu došao u susret treba da se pomeri, a pošto je ovaj to odbio, pokušali i fizički da se obračunaju sa njim.

Udruženja će i dalje sve problematične situacije prijavljivati nadležnim organima Republike Srbije, ali ukoliko ne bude razuma i adekvatne reakcije, građani će biti primorani da sami organizuju zaštitu svoje imovine i svojih života.

Događaji na terenu u dolini Jadra se iz sata u sat usložnjavaju, a meštani i organizacije apeluju na kompaniju i državne organe, da hitno prestanu sa zastrašivanjem naroda, pretnjama, ucenama, kao i da se predsednik Republike Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović što pre oglase i objasne narodu na osnovu kojih obećanja Rio Tinto na terenu faktički uvodi podizvođače u posao, iako javnost još nije videla niti jednu Studiju procene uticaja na životnu sredinu.“

Podeli
Updated: јун 21, 2021 — 8:27 am

3 Comments

Add a Comment
  1. a sto se oni ako obezbedjuju imovine firme setkaju po selu to bi isto bilo kao kad bi obezbedjenje banke setalo po gradu i zaustavljalo gradjane kako im se prohte ako obezbedjujes objekat ili zemljiste valjda si tu gde obezbedjujes a ne okolo naokolo sta i koga onda cuvas ako nisi na radnom mestu

  2. Čini se, da taj Rio Tinto (uz dozvolu i sardnju srbskih vlasti) BEZ objave rata vrši OKUPACIJU dela srbske teritorije! (Okupacije je isto kao i zvanična objava rata! – ne državi ali domicilnom stanovništvu koje okupira!

  3. Ovo se nece tako jednostavno resiti,tim pre sto vlada podrzava okupatore i ne radi u interesu sopstvenog naroda..bojim se da ce RIO TINTO dobiti i veca ovlascenja od patroliranja dzipovima…za sada ispituju reakcije stanovnistva..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *