ROJTERS: “Vučić samo maskira predaju teritorije koju će uskoro objaviti”

Srbija mora prihvatiti da je izgubila kontrolu nad Kosovom, svojom bivšom južnom pokrajinom, i da mora tražiti kompromis za normalizaciju odnosa sa Prištinom, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić u parlamentu u neuobičajeno oštrom smislu u ponedeljak izveštava novinska agencija Rojters.
Većinsko albansko Kosovo proglasilo je nezavisnost 2008. godine, skoro deceniju nakon što su vazdušni napadi NATO-a oduzeli kontrolu nad teritorijom udaljenom od Beograda, čime je okončana brutalna borba protiv srpskih snaga bezbednosti.

Međutim, Srbija, koja prema svom ustavu smatra Kosovo sastavnim delom svoje teritorije, blokira Kosovo u članstvu u međunarodnim institucijama, uključujući Interpol i UNESCO. I dalje pruža finansijsku pomoć Srbima na Kosovu.

Godinama je nezavisnost Kosova bila tabu tema u Srbiji, jer je većina Srba smatra kolevkom svoje nacije i pravoslavne vere.

Loading...

Ali Vučić je u ponedeljak otvoreno govorio.

“Moramo priznati da smo poraženi. Izgubili smo teritoriju”, rekao je Vučić u parlamentu na posebnoj sednici posvećenoj Kosovu.

“Nisam odlučio da nastavim sa lažima i prevarama. Rekao sam svima: Ne postoji srpska (vidljiva) vlast na Kosovu osim u bolnicama i školama ”, rekao je on.

Srbija i Kosovo dogovorili su se u dijalogu pod pokroviteljstvom EU 2013. godine kako bi se rešila sva otvorena pitanja između njih, što je ključno za obe zemlje da napreduju ka članstvu u Evropskoj uniji. Međutim, od tada je postignut mali napredak.

Njihovi razgovori zastali su u novembru prošle godine kada je Priština uvela 100% poreza na svu robu uvezenu iz Srbije. Očekuje se da će taj potez malo smanjiti ekonomski rast u Srbiji, jer njegov izvoz na Kosovo iznosi 500 miliona evra godišnje. Ipak, MMF očekuje da će srpska privreda ove godine porasti za 3,5%.

“Imamo dve mogućnosti – da normalizujemo odnose postizanjem dogovora ili da održimo zamrznuti sukob”, rekao je Vučić poslanicima, uglavnom članovima vladajuće koalicije koju kontroliše njegova napredna stranka.

Vučić pokušava da uspostavi ravnotežu, održavajući težnje Srbije za EU ​​i bliske veze sa Rusijom i Kinom, od kojih niko ne priznaje Kosovo. Pet zemalja članica EU takođe nije priznalo njegovu nezavisnost.

Međutim, on je rekao da bi moglo potrajati godinama pre nego što se postigne sporazum s Kosovom. On je rekao da će Srbija čekati da Priština ukloni 100% poreza i onda tražiti kompromis.

Svako rešenje će zahtevati i referendum u Srbiji.

“Zamolićemo ljude da na referendumu kažu šta misle o mogućem kompromisnom rešenju”, rekao je Vučić.

Većina opozicionih stranaka bojkotovala je sednicu u parlamentu, u znak protesta zbog onoga što oni nazivaju Vučićevom autokratskom vladavinom. Optužuju ga da guši medijske slobode i zatvara oči pred korupcijom na visokom nivou. Vučić poriče ove navode.

Gordana Čomić, zamenica predsednika opozicione Demokratske partije, rekla je da je Vučić samo pokušavao da zvuči kao neka vrsta sporazuma sa Kosovom koji bi uskoro mogao zadovoljiti EU.

“Ovo je stvaranje atmosfere za objavljivanje predaje teritorije” pravno obavezujućeg sporazuma “(sa Kosovom) za nekoliko meseci … uoči formiranja nove Evropske komisije”, rekla je Čomić.

Podeli
Updated: 1 јуна, 2019 — 7:01 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.