RTB Bor opljačkan za 37 miliona evra

Irena Živković: printscreen

Dokazano je u kojoj fazi procesa je došlo do nestanka 243 kilograma zlata u periodu od 2014. do 2017. godine, ali nije dokazano kako je došlo do nestanka još 900 kilograma zlata, odnosno 37 miliona evra,

rekla je za Direktno.rs Irena Živković, predsednica Stranke slobode i pravde Bor, koja ukazuje na mnogobrojne malverzacije i pljačku jednog od najvećih gigantata ovog grada, RTB Bor.

– Pretpostavlja se da je u periodu od 2010 – 2017 iz RTB Bor nestalo oko tri tona zlata, što bi u novcu iznosilo oko 120 miliona evra.

Dokazano je u kojoj fazi procesa je došlo do nestanka 243 kilograma zlata u periodu od 2014 – 2017, ali nije dokazano u kojoj fazi procesa je došlo do nestanka još 900 kilograma zlata, odnosno 37 miliona evra. Da pojasnim, kada se zna faza u kojoj je došlo do „manjka“, onda se znaju i direktno odgovorni.

U toku istrage je ispitano 50 ljudi, a četvoro je i uhapšeno, da bi bili pušteni da se brane sa slobode, uz zabranu otuđenja imovine. O pomenutoj imovini i još nekim detaljima ću govoriti u narednom periodu.

Ono što se može zaključiti na osnovu svega u šta sam imala uvid jeste da će procesuiranje direktno odgovornih dovesti do indirektno odgovornih – do onih koji su na višim pozicijama i sasvim je sigurno da su morali imati saznanja o svemu ovome, a štiti ih politika, odnosno politika aktuelne vlasti – kazala je ona za Direktno.rs

Istraga „pljačke veka“, kako su je tada nazvali novinari, počela je decembra 2017. krivičnom prijavom Višem tužilaštvu u Beogradu, posebnom odeljenju za organizovani kriminal, rekla je Živković.

– U toku istrage su pojedini policajci „sklanjani“ sa svojih radnih mesta. Radnici koji su ukazivali na krađu su bili sankcionisani suspenzijama, nezakonitim promenama radnog mesta, otkazima.

Na mnogobrojna pitanja o razlozima odlaganja istrage, kao jedan od odgovora sam dobila da je zamenik tužioca za organizovan kriminal, gospodin Dragan Rajković, dobio rešenje o penziji.

Većinu potrebnih dokaza o ovome što pričam imam, ističe predsednica SSP Bor, dodajući da svoje izvore neće navoditi, osim po nalogu tužilaštva i isključivo na sudu.

– Da prestanem da govorim na ovu temu neću sve dok istraga ne da nove rezultate. Očekivalo se da će se prodajom RTB-a prekriti svi tragovi dugogodišnje pljačke ovog giganta. Tragovi i jesu dobro zamaskirani ali nedovoljno. Želim da verujem da postoje časni ljudi kojima je stalo do pravde i istine – zaključila je Irena Živković.

Izvor: Direktno

Podeli
Updated: 20 маја, 2020 — 10:11 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *