Rusi sleteli u Harkov

Ruske vazdušno-desantne jedinice sletele su u Harkov, u gradu se vode borbe, saopštila je ukrajinska vojska. Američki predsednik Džozef Bajden je u svom prvom obraćanju o stanju nacije osudio ruskog predsednika Vladimir Putina i rusku invaziju na Ukrajinu.

Dok ruski izvori tvrde da će novi pregovori Rusije i Ukrajine biti održani danas, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da Moskva najpre mora da prestane sa bombardovanjem gradova.

Gradonačelnik Harkova saopštio je da je najmanje 21 osoba stradala u granatiranju tog grada. Rusi tvrde da su osvojili južni ukrajinski grad Herson, Ukrajina to negira. Evropska komisija je predložila da se aktivira Direktiva privremene zaštite za brzu i efikasnu pomoć ljudima koji beže od rata u Ukrajini.

Harkov, grad sa 1,4 miliona stanovnika koji se nalazi blizu granice s Rusijom, u utorak je u više navrata bio bombardovan pri čemu je poginulo najmanje deset osoba, a više od 20 ih je povređeno.

Američka televizija javlja i da se u blizini Kijeva čula serija eksplozija.

Prethodno je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Heraščenko saopštio je da su ruske snage sinoć bombardovale aerodrom u Čugujevu, u Harkovskoj oblasti.

Heraščenko je rekao da je u raketnim udarima ruskih snaga na centar Harkova, drugog po veličini grada Ukrajine, poginulo najmanje 10 ljudi, dok ih je 35 ranjeno.

U jučerašnjem raketiranju Harkova uništena je i zgrada Konzulata Slovenije.

Podeli
Updated: март 2, 2022 — 12:17 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *