Šapić na listi SPASa – PO ZANIMANJU DOKTOR NAUKA iako je sumnjičen za „Plagijatorski kolaž“

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć izbornu listu Srpskog patriotskog saveza „Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju“, koja je za sada peta. Međutim, ono što nam je odmah upalo u oči je što u polju „zanimanje“ za nosioca ove liste piše da je „doktor nauka“.

Šapić je izleda pobrkao „zvanje“ i „zanimanje“, ili je doktor nauka, pa makar bio i lažni, mnogo zvučnije nego, na primer, predsednik opštine Novi Beograd, predsednik Srpskog patriotskog saveza.

A možda je ovo baš namerno navedeno, upravo zbog cele afere koja je jedno vreme potresala srpsku javnost, a kada se tvrdilo da je i Šapić plagirao svoj doktorat, a onda komisija sa fakulteta na kom je doktorirao (Fakultet za poslovno industrijski menadžent Univerziteta Union) 2016. godine „utvrdila“ da njegov rad nije plagijat.

Grupa autora koji su analizirali doktorat ministra policije Nebojše Stefanovića analizirali su i rad predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića. U tekstu koji je objavio tada Peščanik, oni tvrde da su pojedini delovi rada samo obični i doslovni prevodi.

Kao primer su naveli delove iz knjige Jobber i Lancaster, dostupne na internetu. Iz te knjige su, kako navode, preuzete reference, tabele, pa čak i prevedene iste kineske poslovice. Autori su istakli da Šapić nije naveo tu knjigu kao izvor, ali i da to nije jedina literatura koju je preuzeo bez navođenja, te da je ceo rad „veliki plagijatorski kolaž iz raznoraznih izvora“.

Međutim, afera oko Šapićevoj plagijata nije otišla toliko daleko kao, na primer, doktorat ministra finansija Siniše Malog koji je i zvanično proglašen za plagijat od strane Beogradskog univerziteta, i nije se toliko pričalo u javnosti o Šapićevom doktoratu kao o diplomi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Ali, mora se postaviti pitanje, ako su pronađeni plagirani delovi u Šapićevom doktoratu, u čemu je razlika između Stefanovića, Malog i Šapića?

Izvor: Direktno

Podeli
Updated: 14 марта, 2020 — 11:27 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *