SARAPA: KAO NOVINAR BORIM SE PROTIV LAŽI I NEPRAVDE!

DECENIJAMA je Predrag Sarapa na medijskom nebu, a kao novinar se najduže zadržao na Studiju B. Prethodno se kalio na TV Politika i Ju info kanalu, a već dve godine deo je tima TV Pink. Viđamo ga u dve uloge – kao voditelja i urednika “Jutarnjeg programa”, i emisije “Pravac”, na programu info-kanala Pink 3.

– Svakodnevno idemo uživo u “Pravcu”, emisiji informativnog karaktera, od 20 do 21 čas – kaže nam Sarapa, nosilac diploma Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka, na kom je i magistrirao. – Bavimo se najaktuelnijim temama kod nas i u regionu, pratimo i obrađujemo i ono što ne potpada samo pod domaću scenu. Od početka radimo bez letnje pauze, pa ćemo sada, ipak, napraviti mali predah. S novim emisijama nastavljamo od septembra.

* Pre nekoliko dana “Jutarnji program” bio je posvećen “Oluji”. Primetili smo da ste emisiju vodili srčano. Koje teme kod vas mogu da izazovu taj osećaj i žestinu, da “padnete u vatru”? Šta vas najviše boli?

– Uvek me pogađa nepravda i zločin koji se predstavlja kao pobeda. Svaki rat je nepravedan i najčešće stradaju nevini i nedužni. Kad je reč o “Oluji” to me boli i lično, jer je iz tih krajeva proterano mnogo mojih rođaka i prijatelja. U Drugom svetskom ratu stradala mi je gotovo cela porodica od ideologije ustaštva, koja se sada veliča u ovakvim događajima, poput neprimerenog slavlja. Moglo bi se govoriti i o ulozi raznih političara u trgovini ljudskim sudbinama, ali ovakve proslave pogroma me pogađaju. Sve to govorim u uverenju da antifašističke vrednosti ne mogu biti dovođene u pitanje ovakvim retrogradnim slavljima zločina poput obeležavanja “Oluje” u Hrvatskoj.

A šta Srbiju najviše boli?

– Mislim da je to nepravedno sagledavanje uloge naroda u prošlosti i predstavljanje celog naroda kao krivca. Predrasude o dobrim i lošim momcima nas pogađaju i danas, iako smo imali najjači antiratni pokret od svih u regionu i najvidljivije mirovne proteste u vreme krvavog raspada bivše Jugoslavije.

* Šta najviše nedostaje našim medijima?

– Profesionalizam. Sve se pretvara u nekakve medijske frontove koji ne doprinose normalnoj medijskoj sceni.

* Kako bi izgledao vaš sistem ljudskih vrednosti, možete li da navedete prva tri mesta?

– Istina i borba protiv laži. Demokratija i ljudska prava. Borba protiv nasilja.

* Šta vas najviše opušta?

– Prenos fudbalske utakmice. Tad ne razmišljam o teškim stvarima.

Izvor: NOVOSTI.RS

Podeli
Updated: октобар 2, 2019 — 1:27 pm

1 Comment

Add a Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *