Sarkozi osuđen na zatvor zbog korupcije

Sud u Parizu proglasio je danas bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija krivim za korupciju i trgovanje uticajem i osudio ga na godinu dana zatvora i dve godine uslovno.

Šezdesetšestogodišni političar, koji je bio predsednik od 2007. do 2012, osudjen je za to što je pokušao nelegalno da dobije informacije od višeg sudije 2014. godine u vezi s procesom kojim je bio obuhvaćen.

Sud je naveo da će Sarkozi moći da traži da kaznu zatvora izdrži kod kuće, uz elektronsku narukvicu.

Bivši predsednik je tokom desetodnevnog sudjenja krajem prošle godine demantovao sve navode iz optužnice.

Tužilaštvo je tražilo četiri godine zatvora, od kojih dve uslovno, za Sarkozija i za još dvojicu suoptuženih – bivšeg sudiju Žilbera Azibera (Gilbert Azibert) i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga (Thierry Herzog).

Sarkozija čeka još jedno suđenje kasnije ovog meseca sa još 13 ljudi oko optužbi za ilegalno finansiranje njegove predsedničke kampanje 2012. godine.

Pre Sarkozija čije se sudjenje smatra presedanom u Francuskoj, još jedan bivši predsednik se suočio sa suđenjem posle odlaska sa funkcije. Žaku Širaku (Jacques Chirac) se sudilo zbog pronevere, ali ne tokom predsedničkog mandata, već dok je bio gradonačelnik Pariza.

Podeli
Updated: март 1, 2021 — 5:38 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *