SEDAM ZAKLJUČAKA: Šta je dogovorio Vučić sa Srbima na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je na sastanku sa 140 političkih predstavnika Srba i institucija Srbije na KiM doneto sedam zaključaka.

Kako navodi, reč je o zaključcima po pitanju aktuelne situacije na KIM, među kojima je i da nema dijaloga Beograda i Prištine dok se ne ukinu takse.

„Razmotrena je na sveobuhvatan i temeljan način situacija na Kosovu i Metohiji sa kojom se kao država suočavamo, kao nacionalnom pitanju broj jedan“, naveo je Đurić.

Kaže da je prvi zaključak da je Srpska lista na izborima u nedelju ostvarila veličanstvenu pobedu i demonstrirala jedinstvo srpskog naroda i želju da svoje delovanje i opstanak zasniva na vezi sa državom Srbjom.

Loading...

„Da je jedinstvo naroda na KiM i države neraskidivo i da su izbori jasna poruka svima u Prištini i međunarodnoj zajednici da je tu vezu nemoguće prekinuti bez obzira na pritiske.“

Drugi zaključak je da posle te pobede na izborima, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, ne sme da bude „spavanje na lovorikama“ i hvalisanja, rekao je Đurić.

Zato je, kako kaže, poslata poruka sa vrha predstavnicima Srba na KiM da se od njih očekuje da rade još više na unapređenju položaja našeg naroda na KiM.

Treći zaključak da poruka da su predstavnici Srba dužni da se bore svakog dana za srpske interese i da budu spremni ako bude potrebno da napuste svoje funckcije u slučaju novih pritisaka.

„Da će izabrani gradonačelnici na severu obavljati svoje dužnosti u punom kapacitetu samo dok ne uslede novi pritisci koji bi njihovo delovanje učinilo besmislenim“.

Đurić navodi da je četvrti zakljčak da su svi jednoglasni da nema daljih razgovora sa privremenim insitucijama u Prištini u okviru dijaloga Beograd i Prištine do povlačenja taksi i pritisaka, bez obzira na različite ucene.

„I da ćemo do završetka sastanka najavljenog za početak jula u Parizu, pratiti situaciju pažljivo. Ako ni do tada ne bude povlačenja jednostranih taksi Prišitne, da će Srbija preduzeti vrlo energične, oštre i efikasne mere protiv predstavnika institucija u Prištini, koji će biti ciljane na interese separatista, ali takve da se izbegnu negativne posledice za Srbe na KiM. Apelovano je, takođe, na predstavnike međunarodne zajednice da doprinese smanjivanju mogućnosti eskalacije.“

Peti zaključak je, pošto je prisustvovao Vučić kao vrhovni komandant oružanih snaga Srbije, spremnost da se zaštiti srpski narod u pokušaju narušavanja njegove bezbednosti i opstanaka.

„Izražena je nada da će međunarodna misija sprovoditi svoj mandat kako da do nasilnih scenarija nikada ne bi došlo. Ponovljena je iskrena rešenost Srbije da na miran način rešava probleme, ali i čelična odlučnost da se sprski narod na KiM zaštiti od svake eventualne namere da ga više ne bude“, naveo je Đurić.

Šesti zaključak je da će biti ubrzana realizacija plana predsednika Vučića za ulaganje i sprovođenje brojnih projekata u srpske sredine na KIM: bolnice, puteve, škole, privredu, i slično.

Đurić kaže da će sve što je najavljeno da će biti završeno do Vidovdana biti gotovo, a ostalo kako je planirano.

Sedmi zaključak su Srbi sa KiM sami inicirali, a suština je poruka da se predsednik Srbije dobro borio za svoj narod. Oni su izrazili veliku zahvalnost predsedniku Vučiću za velike napore u zaštiti srpskih interesa na KiM i pomoć Srbije narodu na KiM.

Đurić je najavio da će Srpska lista u narednom periodu morati i šire da otvori svoja vrata, za sve ljude na KiM, iz različitih sredina, možda i one iz prošlosti sa različitim stavovima, kako bi i u naredom periodu moglo da se računa na konsenzualnu podršku.

Podeli
Updated: 24 маја, 2019 — 8:04 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.