Šest meseci kazne zbog tvita protiv Vučića

Aleksandra Janković Aranitović iz Šapca osuđena je u januaru 2020. na šest meseci uslovnog zatvora, zbog navodnih pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Ona je u julu prošle godine na Tviteru „vređala njegovu decu“, zbog čega je Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo postupak pred Višim sudom u Beogradu.

Na dan kada je presuda doneta Janković Aranitović je puštena na slobodu, jer je sve vreme trajanja postupka, odnosno šest meseci, bila u Okružnom zatvoru u Beogradu. Aleksandar Olenik, advokat Janković Aranitović, podneo je Apelacionom sudu u Beogradu žalbu na ovu presudu.

Kako piše CINS, sudija Jelena Škulić je u presudi protumačila da je sadržina tvita takva da bi „svakako delovala uznemiravajuće i imala karakter specifične pretnje za svakoga kome je upućena“.

Loading...

S obzirom na to da se u tvitu pominju deca Aleksandra Vučića, sudija je smatrala da to „po prirodi stvari, neminovno pogađa svakog roditelja i to teže od bilo čega drugog”.

Ona je zaključila i da je Vučić morao biti upoznat sa tvitom jer je on ostavljen na njegovom zvaničnom nalogu koji on, po logici stvari, koristi za tvitovanje i praćenje reakcija drugih ljudi.Međutim, u presudi se nigde ne navodi da je sam predsednik Vučić dao izjavu da se zbog tvita osećao ugroženim.

Advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milena Vasić ističe za CINS da je za postojanje krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti potrebno da se ustanovi osećaj ugroženosti.

– Bez iskaza oštećenog nije moguće utvrditi da li je došlo do ugrožavanja sigurnosti. To potvrđuje i naša sudska praksa – kaže Vasić.Ona je mišljenja i da upućena pretnja mora biti ozbiljna i ostvariva.

– Upitno je da li, ukoliko vam žena kaže da će vas „nabiti“ na muški polni organ, ovo možemo smatrati realnom i ostvarivom pretnjom. Iz ovako postavljenog činjeničnog stanja, smatram da je sporni tvit više predstavljao uvredu, nego ugrožavanje sigurnosti – ocenila je Vasić za CINS.

Podeli
Updated: 9 марта, 2020 — 6:49 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.