SINIŠA MALI: JA ĆU SPREČITI PRANJE NOVCA U SRBIJI!

Osim da drži javne finansije pod kontrolom, Siniša Mali nedavno je dobio i dodatni posao – od početka jula na zamenio je Nebojšu Stefanovića na čelu Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

No, pitanje je da li je kredibilitet ministra za tu funkciju adekvatan, s obzirom na istraživanja koja ukazuju na sumnje da je učestvovao u pranju para. Uz to, Mali je više puta poslednjih godina neadekvatno prijavljivao imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije koja je o tome izveštaj slala i Tužilaštvu.

Reputacija ministra finansija nije bila prepreka da preuzme telo čiji je zadatak da ostvari efikasnu saradnju i koordinaciju poslova nadležnih borbi protiv pranja novca. Istraživački novinari, pak, podsećaju da je od povratka Malog na državne funkcije on bio pod lupom zbog svojih poslova.

Agencija za borbu protiv korupcije poslala je Tužilaštvu izveštaj o pokretanju postupka vanredne kontrole izveštaja o imovini ministra finansija.

Loading...

„I Uprava za sprečavanje pranja novca je poslala svoj izveštaj Tužilaštvu u kom su ukazali na sumnjive transakcije, ali uprkos svemu tužilaštvo je na kraju reklo da oni ne smatraju da je Siniša Mali počinio ikakvo krivično delo“, podseća glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

Istraživači su saglasni – pitanje je da li Siniša Mali ima dovoljno kredibiliteta da bude na čelu takvog tela zbog, kako kažu, sumnji da je bio uključen u transakcije koje se dovode u vezu sa pranjem novca.

„Jedan od slučajeva koji smo objavili je bio taj da je on samom sebi prodao jednu bezvrednu firmu u Srbiji. Nju je prodao jednoj drugoj firmi sa Devičanskih ostrava, iza koje isto stoji on. I isplatio sebi pola miliona na račun, sebi, ovde u zemlji. Stručnjaci sa kojima smo pričali se slažu da je to knjiški primer pranja novca… Što se tiče priče o 24 stana, to je posao u kom je učestvovao, a nešto protiv čega sad kao funkcioner treba da se bori“, dodaje Dojčinović.

Anđela Milivojević iz CINS-a ukazuje da je Siniša Mali više puta prekršio propise u vezi sa prijavljivanjem imovine Agenciji za borbu protiv korupcije.

„Ministar koji nije u stanju da ispoštuje da prijavi imovinu, da ne sakrije imovinu, da da tačne informacije o imovini – prosto se pitamo, da li je on prava osoba da vodi instituciju koja treba da pronađe pranje novca… Ono što je Agencija u slučaju Siniše Malog radila je vrlo indikativno popustljivo ponašanje, jer za razliku od drugih funkcionera – kad je podnosila i prekršajne i krivične prijave, davala predloge za razrešenja – u slučaju Siniše Malog, tri puta zaredom u roku manjem od dve godine, ona kaže – pa dobro on jeste prekršio zakon, ali mi ćemo samo da mu izreknemo meru upozorenja“, navodi Milivojević.

A može li takva reputacija ministra na čelu ovog tela da utiče i na mišljenje o borbi protiv korupcije u Srbiji?

„Mislim da bi bilo u interesu i Vladi, a pogotovo njemu, kao ministru, da traži da se obelodane svi podaci na osnovu kojih je Tužilaštvo zaključilo da nema osnova za krivično gonjenje. To bi bio jedini pouzdan način da se te sumnje odagnaju i da se ne postavlja pitanje da li je to opravdano, da li može štetiti ugledu zemlje, da li stvara neku percepciju“, navodi Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Tužilaštvo je, pak, za N1 odgovorilo zašto su odbačeni izveštaji Agencije koji su tretirani kao krivična prijava. U odgovoru stoji da, kako su su zaključno sa poslednjim izveštajem Agencije sva imovina i prihodi bili prijavljeni, prema Malom je primenjeno odlaganje krivičnog gonjenja uz obavezu da uplati 200.000 dinara u humanitarne svrhe. S obzirom da je Mali uplatio taj iznos, tužilaštvo je, poručuju, odlučilo da odbaci izveštaje Agencije.

Iz Ministarstva finansija nisu imali komentar u vezi sa ovom temom, osim što je sam ministar naglasio da će nastaviti da se pravedno bori za Srbiju i njene interese.

Podeli
Updated: 27 јула, 2019 — 4:22 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.