SINIŠA MALI: Srbija je jedinstvena u svetu, kriza nas zaobilazi

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da su rezultati koji se postižu od kada je uveden novi sistem e-fiskalizacije odlični.

Više puta sam napominjao da moramo da se ponašamo drugačije, da razumemo da svako mora da uzme fiskalni račun. Pogledajte situaciju u svetu, nikada veća kriza nije bila, a naša država je i dalje stabilna, pomažemo, a i dalje imamo novca.

Napominjem da ne zaustavljamo nijednu investiciju, grade se auto-putevi, sve što treba. Moramo imati fer i transparentan sistem e-fiskalizacije. Deo svakog računa ide u budžet, a iz te mase finansiramo pomoć i građanima i privredi, izjavio je Mali na TV Pinku.

Uz e-fakture, ogromnu reformu koju smo pokrenuli od 1. maja, počeli smo poslovanje da menjamo nabolje. Dakle, svi zajedno treba da učestujemo u suzbijanju sive ekonomije. Novi sistem to obezbeđuje – jeftinije je za privredu, brže je, efikasnije, bolja je kontrola Poreske uprave. Nećemo praviti kompromise kada je primena ovog sistema u pitanju, naglasio je Mali.

Tvrdi da su ekonomski rezultati koje Srbija postiže odlični, jer „bez obzira na ogromne potrese na svetskom nivou, ne staju investicije i ne staje razvoj zemlje“. „Treću godinu zaredom traje ekonomska kriza, a mi smo u prvom kvartalu ostvarili rast od 4,3 odsto, a u drugom kvartalu očekujemo rast od 3,7 odsto.

Pogledajte najrazvijenije zemlje koje se suočavaju i sa recesijom, nestašicom novca, velikim otpuštanjima, nestašicom hrane. U Srbiji nemate taj scenario. Naš cilj je da u naredne četiri godine imamo prosečnu platu od 1.000 evra i prosečnu penziju od 500 evra, da naša zemlja bude umrežena auto-putevima“, rekao je ministar.

„Srbija je jedinstvena, rekao bih u svetu, ali da se zadržimo u Evropi, jer imamo dovoljne rezerve brašna, pšenice, kukuruza, ulja i svega ostalog, čak i za godinu ili dve dana. Veoma pažljivo smo vodili računa o tome, kao i o svemu ostalom“, naveo je ministar.

Podeli
Updated: мај 13, 2022 — 12:06 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. Odjebimo onda i Amere,Ruse,Nemce…nek nas mole da im pomognemo

    1. Tvoj. sarkazam i nije Bog zna nešto. Za neke evropske države se zna da su u oskudici sa hranom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *