SITUACIJA JE KRITIČNA: Moguće je da dođe do neke vrste zatvaranja i OGRANIČENJA KRETANJA

U Beogradu se beleži ponovni rast obolelih od virusa korona, a epidemiološka situacija na nivou cele zemlje iz nepovoljne prelazi u vanrednu, istakao je epidemiolog dr Predrag Kon.

– U Beogradu je 1.106 zaraženih, što je ponovni rast. Onaj jedan dan predaha što smo imali ništa nije vredeo. Sada ćemo videti posledice prošlog vikenda jer se registruju oni koji su se tada zaražavali. Očekujemo da se rast nastavi i tokom sledeće nedelje, ali da tada makar malo popusti ovo naglo povećanje broja zaraženih kakvo smo imali do sada – istakao je dr Kon u gostovanju na TV Pink.

On je dodao i da je „situacija u Beogradu kritična“, te da se bolnički kapaciteti popunjavaju velikom brzinom i da se traži privremeno rešenje u vidu smeštaja za obolele iz Beograda, koji će možda biti i van prestonice.

Kada je u pitanju njegovo noćašnje izjašnjavanje na društvenoj mreži Fejsbuk, gde je građane zamolio da čuvaju zdravlje i ne izlaze tokom vikenda, dr Kon je istakao da „oseća potrebu da se jasno lično izrazi po tom pitanju“.

– Dugo se nismo sastajali u Kriznom štabu i to bi trebalo da se promeni. Nastupa vikend, vreme kada najviše dolazi do zaražavanja u Beogradu, posebno u uslovima gde trešti muzika i gde se naginjemo jedni ka drugima i vičemo da bismo se čuli. To su situacije koje mnogo pogoduju virusu – objasnio je.

Dodao je i da te situacije moraju da se izbegavaju i „prvi put tokom ovog vikenda ne smeju da se dozvole“, te da okolnosti u okviru noćnog provoda moraju da se spreče, a da zabrana rada nije jedini način za to.

– Ne mogu da pričam na koji način se to može razraditi pre nego što se donese odluka. Od 21. oktobra imamo Uredbu o ponašanju tokom epidemije kovida – kaže Kon, uz objašnjenje da u Beogradu vanredna situacija ni u jednom momentu nije ugašena.

On je istakao da mere kave su donete u Nemačkoj, gde ugostiteljski objekti rade do 23 sata, ali je zabranjena glasna muzika i točenje alkohola posle 21 sat može da bude rešenje i kod nas.

Ipak, kako nastaju žarišta u drugim gradovima, procnat obolelih u Beogradu se u ukupnoj strukturi smanjio na 43 odsto. Kako kaže dr Kon, „tamo gde je ranije masovno bilo obolelih sada je za očekivati da ih bude manje, ali to ne treba da zavara jer i dalje ima onih koj nemaju dovoljno razvijen imunitet“.

Neće biti policijskog časa

Dr Kon ističe da će epidemija potrajati, ali ne u vidu talasa, jer ga „odlikuje cikličnost“.

– U Beogradu smo u petoj nedelji u porastu, sledeća bi trebalo da bude maksimalna, a onda bi trebalo da zaravnimo krivu. Trebalo bi u decembru da popusti. Za Božić i Novu godinu dolaze naši ljudi, videćemo kako će se to obeležavati – kaže Kon.

On dodaje i da je pitanje šta smatramo „lokdaunom“ jer je „jedna stvar ono što je bilo u vanrednom stanju i to se verovatno nikada neće ponoviti, ali postoji kao krajnja mogućnost“.

– S druge strane, određena vrsta zatvaranja, u smislu da su određene stvari zabranjene, sigurno će se dogoditi, a ako bude ograničenja kretanja, ono će biti definisano na drugi način, ne u vidu policijskog časa – zaključio je Kon.

Podeli
Updated: новембар 5, 2020 — 12:02 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *