Skupljom strujom platićemo navodni poklon države od 60 evra

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je danas da je struja od 1. februara poskupela za 3,4 odsto usred epidemije koronavirusa i grejne sezone, odnosno između 150 dinara i 200 dinara po domaćinstvu, što je dovoljno da građani plate „poklon“ države od 60 evra, ne računajući kamatu koju će narod platiti na pozajmljena sredstva države.

– Narodna stranka upozorava da ne postoji nijedan opravdan razlog za povećanje cene struje u ovom trenutku, jer se cena uglja, koji je glavni energent u Srbiji, nije povećavala, a ni potrebne reforme energetskog sistema nisu planirane – rekao je Kovačević, a saopštila je Narodna stranka.

Kovačević je dodao da je struja poskupela i zbog „krpljenja neefikasnog, korumpiranog i loše vođenog sistema kakav je Elektroprivreda Srbije (EPS)“.

– Tu ni dvocifreno procentualno povećanje cene struje ne bi pomoglo i samo strah od reakcije građana sprečava vlast da od njih zahvati više – rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da Vlada Srbije kao glavni razlog poskupljenja navodi rast nameta za struju takozvanim povlašćenim proizvođačima električne energije, koji proizvode struju iz obnovljivih izvora, kao i to što je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi.

– Niti je struja u Srbiji najjeftinija niti nameti povlašćenim proizvođačima mogu biti toliki da opravdaju povećanja. Glavni razlog je loše poslovanje EPS-a i minimalni profiti koji nisu dovoljni za neophodne investicije – istakao je Kovačević.

Podeli
Updated: фебруар 3, 2021 — 8:35 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *