Sledeće godine struja poskupljuje TRI PUTA: Siniša – standard naroda nije ugrožen

Vučič i Mali iza naselja koje troši struje kao manji grad

Osim vođenja stroge monetarne i fiskalne politike, Srbija mora dodatno da poveća cene struje i gasa. To je ključni uslov koji Vlada Srbije mora da ispuni ukoliko želi da koristi 2,4 milijarde evra iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Dok narod razmišljaja kako će platiti račune, ministar finansija ističe da je budžet za sledeću godinu pažljivo napisan, i da će plate i penzije moći da isprate poskupljenje.

Iz saopštenja Narodne banke Srbije o uslovima pod kojim dobijamo kredit od Međunarodnog monetarnog fonda saznali smo da Srbija treba da radi na strukturnim reformama. Tek iz zvaničnog saopštenja MMF-a saznajemo da je među uslovima i poskupljenje struje i gasa. Građani kažu da će to u velikoj meri uticati na kućni budžet.

Vlada je u novembru najavila poskupljenje struje i gasa od 1. januara. Međutim, aranžman sa MMF-om predviđa i poskupljenje struje od po 8 % u maju i novembru, ali i još jednom u 2024. godini. Istim tempom predviđeno je poskupljenja gasa, i to za 10 %.

Ministar finansija Siniša Mali ističe da je država do sada najveći teret krize preuzimala na sebe.

„Jedan od razloga za to takođe je što država Srbija nije povećavala cene struje i gasa, s obzirom na povećanje cena na svetskom tržištu. Od septembra prošle godine do septembra ove godine skoro 10 puta su povećane cene i gasa i struje”, rekao je Mali.

On je doda i da Srbija ima najpovoljnije cene energenata u Evropi.

„Kada govorite o povećanju, opet je to povećanje daleko niže nego što je to povećanje cena struje i gasa koje imate i u Evropi u celom svetu, daleko ispod. Tako da sa tim povećanjem, i to povećanje je ukalkulisano  prosečan rast inflacije od 11,3%, tako da imajući u vidu sve to, veoma odgovorno smo projektovali i rast plata i rast penzija”, ističe Mali.

Više cena struje i gasa ključne su za pokrivanje troškova preduzeća Srbijagas i EPS, kao i za stabilizaciju proizvodnje struje, piše u saopštenju Međunarodnog monetarnog fonda. Osim toga, u saopštenju se navodi da su za ispunjenje uslova tog aranžmana reforma energetskog sektora i izrada nove strategije u toj oblasti na vrhu liste prioriteta.

 Izvor: Insajder

Podeli
Updated: децембар 26, 2022 — 6:26 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *