SNS ne da RTS, vlast odbila koordinaciona tela

Tokom uvodnog dela pregovora vlasti i opozicije, uz posredstvo predstavnika Evropskog pralementa, razgovaralo se o ravnopravnoj medijskoj zastupljenosti, odnosno o načinu funkcionisanja medija koji imaju informativni program.

Kako saznaje Nova.rs, delegacija Srpske napredne stranke prihvatila je da se usvoji pravilnik o funkcionisanju RTS-a i RTV-a, ali pod uslovom da ga izradi radna grupa Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Međutim, naprednjaci su odbili formiranje koordinacionih tela za medijsko praćenje i kontrolu izbora, što je predložila opozicija.

Kako se saznaje, vlast je prihvatila da se usvoji pravilnik za RTS-a i RTV-a, odnosno o načinu funkcionisanja njihovog informativnog programa, ali pod uslovom da taj pravilnik izradi REM. Radna grupu bi, prema preporukama SNS, činila četiri člana iz REM-a i tri člana koja bi predložili kofasilitatori, odnosno predstavnici Evropskog parlamenta.

Istovoremeno, naprednjaci su odbili predlog opozicije o formiranju dva koordinaciona tela – za medijsko praćenje i kontrolu izbora.

Pod obrazloženje da nije potrebno da se pravi paralelno komesarsko telo, naprednjaci su odbili predlog o formiranju nadzornog organa za medije.

SNS je prihvatio da se usvoje preporuke iz rad privatnih operatera koji imaju info program, ali pod uslovom da njega izradi REM.

Izvor: Nova

Podeli
Updated: септембар 18, 2021 — 11:28 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *