SNS sprema pljačku 200.000 građana!

Za ponedeljak, 5. jul, je zakazana sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine na kojoj je planirano da se usvoji autentično tumačenje odredaba tri zakona (Zakon o obligacionim odnosima, Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga) koje će rezultirati time da će se sudovi obavezati da odbiju sve tužbe građana koji su tražili povraćaj svog nezakonito oduzetog novca od strane banaka. Ova skandalozna namera koja svedoči o sprezi Vučićevog režima i bankarskog sektora, a na štetu građana, naišao je na oštre osude i ogorčenje komentatora na društvenim mrežama.

Najavljenim tumačenjem, građani bi izgubili oko 200.000 sudskih sporova u kojim traže naknadu za nezakonito naplaćene usluge od strane banaka, a građani koji su te sporove već dobili morali bi da vrate novac naplaćen od banaka i još da plate sudske, advokatske i ostale troškove sudske parnice.

Vučićev predsednik Privredne komore Srbije (PKS), Marko Čadež, pozdravljajući nameru režima da ozakoni pljačkanje građana, optužio je advokate koji zastupaju građane u sudskim sporovima sa bankama, da rade na štetu države i privrede.

Ovom namerom, kojom se čak uzurpira i nadležnost sudske grane vlasti, Vučićev režim u saradnji sa krupnim biznisom čiji je eksponent, ionako osiromašene građane dodatno pljačka u korist bankarskog lobija, što je izazvalo bes na društvenim mrežama.

– Ako građani i advokati koji ih zastupaju nisu u pravu, onda ne mogu ni dobiti sporove. A ako su u pravu, valjda i treba da ih dobiju i sramno je da PKS traži od skupštine da ih onemogući u ostvarivanju prava tako što će „autentičnim tumačenjem“ retroaktivno menjati zakon – smatra Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja, reagujući na reči Marka Čadeža.

U nemoći da utiču na sudove, banke su kupile autentično tumačenje parlamenta, koje je sramno i vređa pravosuđe na najgori način. Auuu, u kakvom cirkusu od države mi živimo – napisao je Zoran Pešić.

– Dakle, troje poslanika SNS podnelo je predlog autenticnog tumačenja odredbe člana 1066. ZOO po kome bi, ako se usvoji, ispalo da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita. Ovo je klasičan primer institucionalizovane korupcije i jedan skandal neverovatnih razmera – konstatuje Robespierre.

https://twitter.com/thetrivke/status/1411366821979201539

– Jedan sam od onih koji su tužili banku. Trebalo je da dobijem 530 evra. Planirao sam sa tim novcem svašta, kao da je 5300 evra. Sad će moja država doneti zakon po kom, ne da neću dobiti tih 530 evra, nego ću morati još banci da platim 1000 evra. GDE MI ŽIVIMO!? GDE – pita se Srđan Trivić.

Izvor: Direktno

Podeli
Updated: јул 3, 2021 — 8:52 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *