SNS svakog meseca iz budžeta Srbije dobije oko 80.000.000 dinara

Koliko novca dobijaju političke stranke iz budžeta?

Finansiranje političkih stranaka iz državnog budžeta je utvrđeno Zakonom o finansiranju političkih stranka i predviđa da se za redovno finansiranje parlamentarnih stranaka iz budžeta Republike odvaja 0,15% sredstava, (umanjenog za transfere drugim nivoima vlasti i organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja).

To je, dakle, novac koji je namenjen redovnom funkcionisanju stranaka koje su kroz reprezentaciju u parlamentu potvrdile da imaju podršku relevantnog dela javnosti. Ova suma nije namenjena izbornim troškovima niti platama poslanika, putnim troškovima i slično, nego se njime obezbeđuje redovan rad samih stranaka.

Trideset odsto tog novca se raspoređuje u jednakim iznosima političkim strankama koje imaju poslanike, a ostalih sedamdeset odsto – srazmerno broju poslaničkih mesta, što znači da partije koje imaju najviše predstavnika u parlamentu dobijaju i najviše novca iz budžeta za svoje funkcionisanje.

Loading...

Iz lokalnih budžeta (umanjenog za transfere od drugih nivoa vlasti i drugim nivoima vlasti), političkim partijama pripada 0,1% budžeta. Taj iznos raspoređuje se strankama po istom principu kao i na republičkom nivou.

Srpska napredna stranka , kao stranka koja ima najviše poslanika u narodnoj skupštini, dobija i najveći deo novca namenjenog za finansiranje političkih stranaka, što iznosi negde oko 80.000.000 dinara. na mesečnom nivou.

Na drugom mestu je SPS koji mesečno dobije nekih 30.000.000 dinara. Novac iz budžeta dobijaju i sve ostale političke partije čiji se poslanici nalaze u narodnoj skupštini Srbije.

Inače veoma je interesantno da veliki broj građana i ne zna , da se iz budžeta svakog meseca na račune političkih partija slije oko 200.000.000 dinara državnog novca.

Takođe je veoma zanimljivo da ne postoji nikakva kontrola za trošenje ovih sredstava, tj. stranke mogu sa tim novcem da rade šta hoće i niko neće da dođe da ih pita gde je taj novac.

Podeli
Updated: 13 јула, 2019 — 8:47 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.