SNS za šest godina na kampanje potrošio više nego 22 stranke zajedno

Srpska napredna stranka je u periodu od 2015. do kraja 2020. godine potrošila na izborne kampanje oko 2,7 milijardi dinara ili skoro 23 miliona evra. Sa druge strane, 22 stranke i grupe građana su u istom periodu zajedno potrošile oko dve milijarde dinara.

„Stvarno ste izašli iz frižidera“, izgovara iznenađena trudnica u novom spotu Srpske napredne stranke (SNS) pošto ugleda predsednika države Aleksandra Vučića sa teglom kiselih krastavaca u ruci. I dok se u pozadini sa televizora čuje upravo njegov glas, Vučić u razgovoru sa trudnicom povodom aprilskih izbora poručuje da mu je važno da dopre do svakog građanina Srbije.

O tome koliko je vladajućoj stranci važna izborna kampanja govori podatak da su na nju od početka 2015. do kraja 2020. godine potrošili oko 2,7 milijardi dinara ili skoro 23 miliona evra. Najveći deo tog novca otišao je upravo na oglašavanje, pokazuju podaci koje je analizirao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

U susret izborima 2022. CINS je objavio bazu „Stranačka kasa“ o finansiranju i troškovima ukupno 25 političkih subjekata – najuticajnijih stranaka i grupa građana čiji je rad kontrolisala Agencija za sprečavanje korupcije.

Analiza ovih podataka pokazuje da je Srpska napredna stranka toliko moćnija od drugih, da su 22 stranke i grupe građana, na različite izbore održavane u ovom periodu, potrošile manje novca – ukupno oko dve milijarde dinara. Stranka slobode i pravde i Narodna stranka do kraja 2020. nisu učestvovale na izborima, pa nisu deo ove računice.

Ovu dominaciju naprednjaci su obezbedili, između ostalog, i tako što su 2014. godine po hitnom postupku izmenili Zakon o finansiranju političkih aktivnosti. Time je strankama dozvoljeno da novac iz budžeta koji dobijaju za redovan rad troše i na izbore.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže da se te izmene odnose na sve stranke, ali da se kod SNS-a najviše taj efekat primećuje.

„To je nešto što su oni koristili verovatno najviše, zbog činjenice da imaju najviše poslanika pa su najviše i mogli da prenesu”, kaže Nenadić.

Podeli
Updated: март 26, 2022 — 9:20 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *