Šolc: Srbija mora da prizna Kosovo i Metohiju i uvede sankcije Rusiji

Na današnjoj konferenciji za novinare u Prištini smo prvi put čuli da neko u Evropi traži međusobno priznanje između Beograda i Prištine, rekao je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

– Danas smo čuli da se traži međusobno priznanje, po prvi put, to do sada nismo čuli iz Evrope. Za nas je to bilo iznenađenje, ali Nemačka je velika, mi smo mali, ostaje da vidimo kako da se ophodimo prema tome – rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Ranije danas kancelar Šolc je istakao da sporazum između Beograda i Prištine mora da reši i pitanje priznavanja, jer je, kako je rekao, nezamislivo da dve zemlje koje se međusobno ne priznaju postanu članice EU. S tim u vezi, pozvao je obe strane da u dijalogu priđu jedna drugoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa nemačkim kancelarom, da je Olaf Šolc „na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije“. Vučić je rekao da je Šolca upoznao i sa svim neispunjenim obavezama Prištine iz Briselskog sporazuma. „Govorili smo o evrointegracijama Srbije, kancelar Šolc doneo je novu energiju i novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu, želi da čuje i sasluša sve sa Zapadnog Balkana i želi da postoji stvarna perspektiva proširienja EU“, kazao je. Šolc je kazao da Nemačka podržava Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj uniji, da očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji, kao i da očekuje pomak u pregovorima sa Prištinom.

„Kancelar je na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije, odnosno da podrži restriktivne mere koje je EU protiv njih već donela, ja sam govorio o našoj poziciji i o specifičnosti situacje oko KiM, energetike, ali i tradicionlanih odnosa s Ruskom Federacijom, govorili smo i o predstojećoj zimi“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao i da je ovo bio njihov treći razgovor.

„A prvi razgovor u našoj zemlji, i ja sam mu beskrajno zahvalan što je došao u posetu Beogradu i što smo mogli da otvoreno i iskreno razgovaramo o svim važnim pitanjima. Naravno, predsednik sam zemlje kojoj je mnogo značajniji razgovor sa nemačkim kancelarom, nego što je nemačkom kancelaru bio važan razgovor sa mnom, ali mislim da je bilo važno da razumemo mišljenje o važnim pitanjima“, rekao je Vučić.

Srbija i Nemačka, kazao je, sve bolje sarađuju po pitanju ekonomije.

Podeli
Updated: 10 јуна, 2022 — 7:59 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Jedi GOV*A iTii eu.i svi koji su glasali za tebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *