SPC PROTIV KANONA – Mira nije verovala u Boga, kremirana je i sahranjena bez krsta!

Udovica bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića, nekadašnja predsednica političke partije Jugoslovenska levica, Mirjana Marković sahranjena je 20. aprila u Požarevcu.

Urna je položena ispod lipe u dvorištu porodične kuće gde je 2006. godine sahranjen i Slobodan Milošević. Dvorište je bilo ispunjeno ljudima koji prilaze grobnom mestu kako bi odali počast. Pored grobnog mesta je urnu pre spuštanja držao Slobodan Bulatović, bivši suprug Marije Milošević Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, Eparhije braničevske, održalo je opelo, a nekadašnji ministar iz partije Mirjane Marković, Milovan Bojić održao je govor.

„Slobo i Miro, vi niste izgubili čast, to Srbija mora da zapamti. Niko nije platio žešću cenu za slobodu od vas. Sa ove vremenske distance, Slobodan Milosevic je bio veliki srpski vođa, srpski velikomučenik, a sud istorije će i sa imena Mirjane Marković skinuti ljagu. Istorija će samo uvećavati vašu slavu“, rekao je Bojić.

Nekadašnji predsednik Crne Gore i bivši premijer SR Jugoslavije Momir Bulatović je rekao da je udruženje „Sloboda“, u čije ime se obratio, više puta ukazivalo političarima u Srbiji da se abolira porodica Milošević „zbog civilizacijskog kursa“ i kao dokaz „ugleda države“.

Loading...

Slobodan Bulatović pročitao je pismo Marije Marković u kojem, između ostalog, piše: „Žao mi je što si odlučila da budeš ovde pored tate gde Marko i ja nikada nećemo biti. Drago mi je da ne možeš da čitaš šta se piše o nama nakon 14.aprila.“ Rekao je da Marija Marković nije dobila potrebne dozvole da prisustvuje sahrani. „Do čega smo došli, da se ne ispišu dva papira da se omogući ćerki da prisustvuje sahrani“. kazao je Bulatović.

Urna je spuštena uz rusku pesmu „Podmoskovske večeri“.

Među onima koji su došli da prisustvuju sahrani su članovi SPS-a Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, haški osuđenik Nikola Šainović, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministarka zadužena u Vladi Srbije za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, te članovi Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta i Vojislav Šešelj.

Urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković stigla je u petak ujutru iz Rusije u Srbiju i preneta je u porodičnu kuću Miloševića u Požarevcu, javlja BK televizija.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj objavio je na svom Tviter profilu da ga je ’’lično Marko Milošević ovlastio da dogovori verski obred sa nadležnim sveštenicima Srpske pravoslavne crkve“.

Mira Marković je preminula 14. aprila u 77. godini, nakon komplikacija izazvanih upalom pluća.

Kremacija, kojoj su prisustvovali sin Marko Milošević, njegova ćerka Marija, najbliži prijatelji, kao i osoblje ambasade Srbije održana je u četvrtak u Moskvi.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i presednik Socijalističke partije Srbije na čijem je čelu bio Slobodan Milošević, izjavio je u petak za Radio-televiziju Srbije da poslednih godina nije bio u dobrim odnosima sa Mirjanom Marković, ali da je bez obzira na to izjavio saučešće porodici povodom njene smrti u ime SPS-a.

„Istorija će na kraju o svemu tome reći. Što se tiče našeg stava, prošlost treba ostaviti i gledati u budućnost“, poručio je Dačić.

Mirjana Marković preminula je u nedelju, 14. aprila u 77. godini. Poslednjih 16 godina živela je u Rusiji, gde je 2006. godine dobila politički azil.

Podeli
Updated: 20 априла, 2019 — 5:45 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.