Sprema se novo poskupljenje struje do čak 70% 

Vlada Srbije razmatra mogućnost da EPS-u omogući novo podizanje cene struje za domaćinsto i privredu. Povećanje za domaćinstvo bi iznosilo 30 odsto, dok za privredu čak 70 odsto, saznaje Demostat u izvorima bliskim Vladi Srbije.

U slučaju da nadležni usvoje odluku da struja u Srbiji za domaćinstva poskupi za 30 odsto to bi predstavljalo enormni udar na životni standard i kućni budžet gradjana, piše Demostat.

Poslednji put kada je struja poskupela za domaćinstvo, 1. februara prošle godine, za 3,4 odsto, Agencija za energetiku Srbije je tada usvojila zahtev EPS-a za korekciju cene električne energije i njen aktuelni iznos je 7,8 dinara po kilovat satu. Na taj način prosečni račun za struju su uvećani za 122 dinara odnoso iznose oko 3700 dinara na mesečnom nivou.

Ovakav potez je osudila stručna javnost smatrajući da je poskupljenje u toku pandemije neadekvatan i nekorektan poteza EPS-a.

S obzirom da je poskupljenje od 3,4 odsto izazvalo negativnu reakciju ne samo individualnih potrošača već i stručne javnosti sasvim je jasno da bi odluka nadležnih da struja poskupi za čak 30 odsto za domaćinstva izazvala veliko nezadovljstvo i gnev u javnosti, ukazuje Demostat.

Privreda će osetiti još veći udarac jer se navodi da će poskupljenja doći čak do 70 odsto.

Za Privredu važe komercijalne cene za razliku od domaćinstva koja imaju regulisane cene struje. Energetskom krizom rasle su cene struje na berzama, što je primoralo EPS da podine cenu električne energije za privredu.

Predstavnici priverede su poskupljenje opisali neizdrživim i da će to zahtvevati povećanje cena proizvoda radi opstanka na tržištu.

Ekonomska kriza zbog posledica pandemije korona virusa, skoka cena energenata na svetskom tržištu i rata u Ukrajini je glavno opravdanje onih koji tvrde da struja u Srbiji mora da poskupi. Da vlast razmišlja o poskupljenju električne energije jasno se moglo videti po nedavnim izjavama nekih njenih zvaničnika, naveo je Demostat.

Podeli
Updated: новембар 6, 2022 — 11:51 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *