SRAMOTA: Srbija zahvaljuje Nemačkoj baš na dan bombardovanja 6. aprila?!

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić 6. aprila objavio je da Grad Beograd u znak solidarnosti sa SR Nemačkom obojio fontanu na Slaviji, Palatu Albanija i mostove u Beogradu u boje nemačke zastave.

Neverovatno je i nepromišljeno da se to uradi 5. uveče i krajnje neprimereno da se u 6. april ulazi sa obojenim zgradama i simbolima naše prestonice u crnu, crvenu i žutu boju.

Uz podsećanje da je na godišnjicu NATO bombardovanja 24. marta 2017. godine na mitingu SNS govorio Gerhard Šreder, Direktno.rs podseća Gorana Vesića da je 6. aprila 1941. Luftvafe sprovela operaciju „Odmazda“, čuvenu kao jedno od najsurovijih bombardovanja prestonica u Drugom svetskom ratu.

Nemačke vazdušne snage brutalno su bombardovale Beograd, koji je proglašen otvorenim gradom, dakle gradom koji neće biti branjen da bi se izbegla razaranja i civilne žrtve. 440 aviona u četiri naleta ubilo je između 3.000 i 4.000 ljudi.

Loading...

Porušeno je 627 zgrada, veoma je oštećena 1.601 zgrada, a delimično oštećeno 6.829 zgrada. Oštećeni su Stari dvor, Vaznesenjska crkva sa vernicima koji su došli na jutrenje.

Po Hitlerovoj ličnoj naredbi bombardovana je Narodna biblioteka Srbije, delom od 480 zapaljivih bombi koje su bačene na Beograd. Uništena je kolekcija od pola miliona naslova, uključujuči 1.424 srednjovekovna ćirilična rukopisa, kolekcije mapa, nezamenljiva kolekcija turskih rukopisa o Srbiji i kompletna prepiska istaknutih srpskih istorijskih ličnosti. Prema brojnim evropskim stručnjacima to je najsuroviji napad na kulturu jednog naroda tokom rata.

Gorane Vesiću, imaš li bar malo sramote? Zaustavi se pre nego što neku od ulica Beograda nazoveš po Aleksandru Leru, komandatu bombardovanja Beograda. Jednom si zamalo ulicu u Zemunu nazvao po Ustaši.

Na društvenim mrežama Goran Vesić je dobio gomilu negativnih komentara, budući da su ga korisnici Fejsbuka propisno ismejali i zasuli kritikama zbog svog neznanja i nesposobnosti.

Podeli
Updated: 6 априла, 2020 — 9:21 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Nisam video, jel zastava imala i svastiku? Ako i jeste, ništa čudno od ove vlasti. Svima se lično ulaguju i spremaju odstupnice da imaju gde kad sve ovo ludilo prođe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.