Srbija najgora u Evropi po izdvajanju za lekove sa pozitivne liste i za inovativne lekove

Za nove terapije malo 300 evra

Zbog nedovoljnog izdvajanja za zdravstvo zaostajemo u uvođenju inovativnih lekova

Srbija je u poslednje dve godine napravila značajan pomak u uvođenju skupih, inovativnih terapija, ali je od 311 inovativnih lekova, odnosno potpuno novih farmaceutskih formula, koji su od 2012. do 2018. godine registrovani u EU, pacijentima kod nas dostupno svega 25, dok je prosek u zemljama regiona – 89.

Sa Italijom, koja ima 150, ili Slovenijom sa 117 inovativnih lekova, naravno, ne možemo da se merimo, jer Italija raspolaže sa 1.849 evra za zdravstvo po stanovniku godišnje, a Slovenija sa 1.204, dok Srbija raspolaže sa svega 299. Skromniji zdravstveni budžet u regionu ima jedino Bugarska – 285 evra, ali je o trošku osiguranja nekako uspela da obezbedi 96 inovativnih lekova.

Loading...

Dve različite studije koje su sproveli Udruženje proizvođača inovativnih lekova (Inovia) i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham), pokazale su da je ukupno ulaganje naše države u zdravstvo veoma slično kao u Bugarskoj ili Rumuniji, ali i da je izdvajanje za inovativne lekove ubedljivo najmanje u regionu.

Srbija najgora u Evropi po izdvajanju za lekove sa pozitivne liste i za inovativne lekove

Sa svega oko 70 evra godišnje po stanovniku za sve lekove na tzv. pozitivnoj listi, u medikamente, pokazale su studije, investiramo 44 odsto manje novca nego Bugarska, 61 odsto manje nego Crna Gora i 86 odsto manje nego Rumunija. Hrvatska, recimo, za lekove izdvaja više nego dva i po puta veću sumu po stanovniku nego mi – 183 evra.

– Udeo inovativnih lekova u Srbiji je više nego duplo niži u poređenju sa Bugarskom, koja ima relativno sličnu budžetsku potrošnju za zdravstvo i sličan nivo BDP – kaže Jelena Pavlović, predsednica AmChama. – Naša studija je pokazala značaj investiranja u inovacije na dugoročne budžetske uštede i produženje životnog veka. Neophodan je sistem analize efikasnosti ulaganja u zdravstvo, ali i dijalog o održivim modelima finansiranja inovativnih terapija.

Proizvođači genetičkih lekova, onih kojima je istekla patentna zaštita, pa su i jeftini, ne osporavajući potrebu za inovativnim terapijama, ipak smatraju da Srbija ima dobar model snabdevanja lekovima i onoliko medikamenata na listi koliko može da finansira.

Inovativni lekovi inače su jako skupi, ali je i korist velika. Za lečenje 1.000 pacijenata inovativnim lekovima za hepatitis C i iskorenjivanje ove bolesti do 2030. godine potrebno je 10 miliona evra. Na primeru lečenja ove bolesti ušteda iznosi oko 6.310 evra po pacijentu, ali se i postiže gotovo potpuna eliminacija bolesti, dok je sa konvencionalnim terapijama izlečenje dvaput niže.

– Inovativni lekovi imaju nemerljiv značaj za zdravstveni sistem jedne zemlje – kaže dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja Inovia. – Osim opšteg poboljšanja zdravlja, važan je i povoljan efekat na održivost zdravstvenog sistema kroz smanjenje troškova.

NIŽI PDV ILI POSEBAN FOND

Jedan od predloga je da se poveća dostupnost novih terapija je da se smanji PDV na medikamente. Ako bi se stopa smanjila na pet odsto, ukupni troškovi za lekove bili bi oko 4,5 odsto manji, odnosno za 30 miliona evra. Na listi prioritetnih sada je 89 inovativnih medikamenata, a dve trećine njih je registrovano u EU pre 2012. godine. Procena RFZO i Inovia je da je za stavljanje ovih lekova na listu u prvoj godini potrebno između 12,5 i 14 milijardi dinara.

Izvor: Novosti

Podeli
Updated: 13 јула, 2019 — 8:42 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.