Stefanović demantovao ono što nije rečeno za njegovog oca

Koja je uloga oca ministra unutrašnjih poslova, Branka Stefanovića, u izvozu oružja iz Srbije – ovo pitanje ponovo je pokrenuo tekst koji je objavio portal Armswatch.

Nebojša Stefanović demantuje da je njegov otac vlasnik firme koja se pominje u tekstu, ali ne objašnjava njegovu vezu sa tom kompanijom.

U dokumentima koje je Armswatch objavio uz tekst je i zahtev koji je firma GIM uputila Krušiku krajem aprila 2017, kojim se traži da se omogući ulaz u fabriku, radi pregleda robe, predstavnicima firme među kojima je i Branko Stefanović.

Ministar Nebojša Stefanović na pitanje o navodima iz ovog teksta ističe da se radi o portalu koji prati nekoliko stotina ljudi.

Loading...

„Vi onda imate da morate da se branite od toga što je neko naveo i napisao na parčetu papira i stavio i rekao ovo je istina. Onda imate državne institucije koje se oglase, koje pruže dokaze, koje ponude konkretne razloge, šta i kako, a i moj otac sa tim nema nikakve veze. GIM nije firma mog oca. Moj otac nije vlasnik te firme, niti ima bilo šta sa vlasništvom GIM-a“, izjavio je ministar Nebojša Stefanović.

Isti dokument i tekst o vezama Branka Stefanovića sa poslovima trgovine oružjem objavio je i portal BIRN u novembru prošle godine. U birnu ističu da je ministar demantovao nešto što niko nije ni rekao.

„Niko nikada nije rekao da je Branko Stefanović, njegov otac, vlasnik GIM-a nego da je direktno učestvovao kao zastupnik i posrednik te kompanije u prodaji oružja za tu kompaniju GIM i za to postoje jasni dokazi. On je rekao da postoji neki papri koji ništa ne znači, a taj papir je u stvari zvanični dokument iz vojne fabrike Krušik u kojem se vidi da on, Branko Stefanović sa još troje ili četvoro ljudi dolazi u zvaničnu posetu Krušiku, kako bi ugovorao prodaju oružja sa Saudijskom Arabijom“, navodi Aleksandar Đorđević iz BIRN-a.

Đorđević ističe da je jako važno da se razjasni uloga Branka Stefanovića u ovom poslu.

„Zato što je on učestvovao u pregovorima prodaje oružja vrednog 45 miliona dolara. Da li je on privilegovan zato što je otac ministra policije? Čovek koji nema nikakvo radno iskustvo, niti nikakve reference da se time poslom bavi, odjedanput, „preko noći“, postaje jedan od najvećih trgovaca oružjem i samim tim stvara sebi ogromnu materijalnu dobit“, dodaje Đorđević.

Otac ministra Nebojše Stefanovića nije se javljao na telefon poznat redakciji, a bez uspeha je bio i pokušaj televizije N1 da preko brojeva na sajtu kompanije GIM stupi u kontakt sa direktorom Goranom Todorovićem.

Gostujući u Novom danu novinar Milivoje Mihajlović ocenio je da ovakve priče mnogo kompromituju ministra Stefanovića.

„Ja mislim da bi prava reakcija bila iz Vlade Srbije da se pokrene ozbiljna istraga i da se to potpuno raščisti, jer to će se to vratiti kao bumerang. Ako imati zabranu u medijima, očigledno, sem ne znam u Danasu, ako imate blokadu te vesti na internetu i to je jasno kojim se metodama to radi, onda neko to želi da sakrije, a to nije dobro“, ističe Mihajlović.

Portalu Armswatch koji je objavio ovaj tekst, već tri dana nije moguće pristupiti iz Srbije, a kako je navedeno na njihovom Twiter nalogu, razlog je to što je sajt pod DDOS napadom iz Srbije.

Podeli
Updated: 19 септембра, 2019 — 10:35 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.