Stefanović: UNAPREDIĆU IZBORNE USLOVE

Mere za unapređenje izbornih uslova na koje se obavezuje izborna većina mogu da se primene u roku od dva do tri meseca, a neke i ranije, najavio je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, šef radne grupe za unapređenje izbornih uslova.

Stafanović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) naglasio da se pojedine od predloženih mera mogu realizovati i „za sedam dana, neke za 20 do 30“.

„Verujem da imamo dovoljno vremena i za mere za koje je potrebna redovna procedura u Narodnoj skupštini“, rekao je Stefanović u Jutarnjem dnevniku RTS, navodeći da je reč o promenama u vezi sa funkcionerskom kampanjom, medijima, Agencijom za borbu protiv korupcije, Regulatornom agencijom za elektronske medije (REM), biračkim spiskovima.

Stefanović je kazao da Vlada Srbije želi da pokaže spremnost da se razgovara o svemu, „o onome što Vlada može da uradi uredbama i zaključcima, o onome što može da uradi Republička izborna komisija (RIK) kao i ono što može da uradi Agencija za borbu protiv korupcije“.

Loading...

Ministar je istakao da se radi na zabrani funkcionerske kampanje, odnosno da se radi na pooštravanju kaznenih zakonskih normi i preciziranju šta su javni resursi i šta se pod njima podrazumeva.

Kako je istakao, Agencija za borbu protiv korupcije će imati pet dana da reaguje na kršenje propisa.

„Biće zabranjena bilo kakva politička aktivnost u toku radnog vremena, zabraniće se korišćenje javnih prostorija za političku agitaciju, zabraniće se da se na bilo kom skupu, na kome se promovišu rezultati rada funkcionera ili institucija, govori pozitivno ili negativno o bilo kojoj političkoj temi koja se tiče izbora“, kazao je Stefanović.

Kako je naveo, neće biti dozvoljeno osporavanje i promovisanje bilo koje političke liste ili stranke.

Komentarišući izjavu predsednika Pokreta Dveri Boška Obradovića da je potrebno odložiti redovne parlamentarne izbore za jesen kako bi bilo vremena da se primene promene u izbornim uslovima, Stefanović je kazao da po Ustavu Srbije to nije moguće.

Stefanović je istakao da će gradjani koji ne izadju na izbore i sumnjaju da neko glasa umesto njih, moći da nakon izbora imaju uvid u birački spisak i uvere se da li je neko glasao u njihovo ime.

Podeli
Updated: 23 септембра, 2019 — 10:50 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.