Stefanović: Započeću raspravu o uvođenju sankcija Rusiji

Borko Stefanović, potpredsednik Stranke slobode i pravde, izjavio je da će kao predsednik Odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije inicirati „na jednoj od prvih sednica“, da prvo Odbor a zatim i Skupština, raspravljaju o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije.

„Da se o tome raspravlja, da se čuju argumenti jedne i druge strane, da se čuje šta su posledice našeg neusaglašavanja naše spoljne politike, šta su posledice po našu privredu, šta znači okretanje protiv Evrope“, naglasio je u Danu uživo na N1.

Dodao je i da treba razgovarati o tome „kakva nas civilizacijska pustinja očekuje ako ne budemo na pravoj strani istorije“.

„Restiktivne mere prema Ruskoj federaciji su sve evropske država napravile i u toj situaciji Srbija nema šta previše da razmišlja, naša budućnost je u EU“, rekao je Stefanović, koji je i potpredsednik Skupštine Srbije.

Prema njegovim rečima, javnost nije dovoljno informisana o tome koje su posledice neuvođenja i uvođenja sankcija.

„S obzirom na podele u našem društvu po tom pitanju, ljudima treba reći koje su posledice i neuvođenja, a koje uvođenja sankcija. Mislimo da je Skupština pravo i primarno mesto u kojoj o tome treba razgovarati“, izjavio je Stefanović.

Kako je rekao, to nije „preuzimanje odgovornosti“.

„Izvršna vlast može da beži od tog problema, ali problem je što je Srbija jedina evropska država koja se nije opredelila po tom pitanju. Posledice mogu biti nesagledive, po mom mišljenju. Potkrada se još jedna stvar – a to su posledice po kosovskom pitanju, gde takođe možemo da ispaštamo“, rekao je.

Na pitanje da li očekuje dijalog između vlasti i opozicije po tom pitanju, Stefanović kaže da je „Skupština mesto na kom se rešavaju životna pitanja“.

„Mi smo opozicija režimu ali sa dužnošću da damo konkretne predloge. Ako vlast bude imala sluha za interes države a ne lični interes, onda sam siguran da će razumeti da je ovo u tom interesu, državnom“, ocenio je.

Podeli
Updated: август 16, 2022 — 6:23 pm

1 Comment

Add a Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *