Stefanovićev kum godišnje „obrne“ 135 miliona evra

Kompanije koje posredno ili neposredno kontroliše kum ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića Aleksandar Papić, godišnje obrnu više od 135 miliona evra, uglavnom poslujući sa državnim institucijama i javnim preduzećima, piše nedeljnik Ekspres.

Inače, do pre nekoliko meseci potpuno nepoznati biznismen rodom iz Priboja, Aleksandar Papić „pušten je niz vodu“, što pokazuje tekst nedeljnika bliskog vlasti „Ekspres“.

Papić je u nekoj vrsti specifičnog odnosa ili, posedu „efektivne kontrole“ nad nekoliko pravnih lica, bar kad se radi o poslovanju sa državnim organima i javnim preduzećima. Radi se o preduzećima „Tim System“ iz Beograda, EWE d.o.o, takođe iz Beograda, AIGO iz Beograda, „Oblak tehnolodžis GIA“ d.o.o, takođe iz Beograda, piše ovaj nedeljnik.

Kako navode, prve tri kompanije se bave računarima, proizvodnjom računarske opreme, razvojem softvera, dok se četvrta bavi projektovanjem i izgradnjom objekata. Nagli skok u visini prihoda sve kompanije beleže u nekoliko poslednjih godina.

Loading...

Tako, na primer, kompanija EWE d.o.o. beleži prihod od 7.5 milijardi dinara u 2018. godini, što je nešto više od 60 miliona evra, dok na primer „Oblak Tehnolodžis“ d.o.o. beleži rast prihoda sa nešto više od 600 miliona dinara 2016. godine na 1.2 milijarde dinara ili nešto više od 10 miliona evra u 2018. godini. Firma ALGO je, na primer, 2015. godine imala prihod od 4.7 milijardi dinara, odnosno 40 miliona evra. Kompanija GIA d.o.o. takođe nije bila pošteđena.

Naime, 2015. imali su prihod od 700 miliona dinara, da bi krajem 2018. godine nivo prihoda porastao na 3.2 milijarde dinara, odnosno više od 25 miliona evra. Gruba računica kaže da su sve ove kompanije u jednoj godini prihodovale više od 135 miliona evra uglavnom ili većim delom sklapajući unosne poslovne aranžmane sa državnim institucijama.

Tako je kompanija GIA d.o.o. koja se bavi projektovanjem i izgradnjom, samo u prošloj godini sa jednim ministarstvom ugovorila izvođenje radova u vrednosti od 10 miliona evra i to tako što je kvadrat izgrađenog kancelarijskog prostora naplaćivala po ceni od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti uvećanoj za vrednost PDV, ne uključujući u tu cenu i vrednost zemljišta, taksa, priključaka i svih ostalih dažbina i prinadležnosti. Ova cena je duplo veća u odnosu na realne tržišne vrednosti, navodi Ekspres.

U svom tekstu oni, takođe, navode i malverzacije sa nabavkom tonera za štampanje za državni organ koji se sprovode više puta u toku jedne godine. Vrednosti ovih nabavki su od 50 do 100 miliona dinara, čime su se približili, kako navodi ovaj nedeljnik cifri koja prelazi milijardu dinara. Pominju i nabavke intelektualne vrednosti ili usluge – softvera, koji su Papiću i njegovim saradnicima najmiliji.

U drugoj polovini prošle godine, kako navode, dobijen je i ugovor za nabavku softvera u vrednosti od šest miliona dinara, a nabavka je dobila oznaku poverljivo.

Ovaj nedeljnik takođe navodi da primera ima na desetine i sa razlogom se postavlja pitanje kako je moguće da ovakve aktivnosti nisu ranije privukle panju odgovarajućih državnih organa.

Naslovna strana nedeljnika vlasti „Eskpres“ samo je još jedan dokaz prilično narušenih odnosa i rata klanova Vučića i Stefanovića, koji se najbolje vidi kroz medijske natpise, kako tabloida, tako i nedeljnika bliskih vlasti.

Podeli
Updated: 7 фебруара, 2020 — 6:40 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.