ŠTRAJK GLAĐU u „EKONOMSKOM TIGRU“: Ispod minimalca radi 40 odsto radnika!

Sindikat Srbija Kargo najavio je da će od 15. oktobra ispred Vlade Srbije započeti štrajk glađu, zbog „neispunjenja obećanja“ premijerke Ane Brnabić o povećanju plata. Kako navode iz Sindikata državnog preduzeća za teretni železnički saobraćaj, 40 odsto radnika radi Srbija Kargo radi ispod „minimalca“.

U saopštenju se dodaje da je sindikat više puta obaveštavao Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o stanju na železnici i veoma niskim zaradama.

– U slučaju da ne dođe do dogovora zaposleni će posle 15. oktobra izaći ispred Vlade i štrajkovati glađu do ispunjenja zahteva – navodi Sindikat Srbija Kargo, a prenosi Nova ekonomija.

Sindikat navodi da zarade u preduzeću Srbija Kargo nisu povećane od 2015. godine (osim pet odsto u 2021. godini), dok su u ostalim državnim preduzećima povećavane više puta.

Ministarstvo finansija raspisalo je konkurs za angažovanje konsultanta radi restrukturiranja preduzeća Srbija Kargo i ostalih železničkih društava, čemu se Sindikat Srbija Kargo „oštro protivi“ i traži da bude uključen u taj proces.

Sindikat traži da se „hitno krene u pregovore i rešavanje nagomilanih problema“.

Sindikat je zajedno sa zaposlenima 23. marta protestovao ispred Upravne zgrade Železnice Srbije. Na zahtev premijerke Brnabić, štrajkački odbor je odložio protest, jer je ona dala rok od tri meseca da se reši problem železničara. Rešenje, kako navode, nije pronađeno do današnjeg dana.

Navode i da je Ministarstvo građevinarstva ponudilo jedonkratnu pomoć zaposlenima, ali je Sindikat Srbija Kargo istu odbio, traživši da se do konačnog usklađivanja zarada i rešenja problema isplaćuje linearno po 5.000 dinara na mesečnom nivou.

Podeli
Updated: октобар 1, 2021 — 7:43 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *