ŠTRAJK U ŠKOLAMA: Prosvetari najavili proteste od 2. septembra!

Prvi radni dan nakon letnjeg raspusta u nekim školama počeće štrajkom. U obrazovnim ustanovama koje se odluče na obustavu rada, časovi će biti skraćeni na 30 minuta. Ovo je saopštila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Prosvetari zahtevaju hitan nastavak pregovora i stupanje na snagu pravednih platnih razreda, koji će popraviti položaj zaposlenih u obrazovanju.

– Štrajk je jedini način da dopremo do onih koji u državi odlučuju – kaže za naš list Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika. U Ministarstvu prosvete, nauk ei tehnološkog razvoja imamo zakazan sastanak. Zahtevaćemo da se razgovori o platnim razredima nastave, jer je ostalo mnogo nerešenih pitanja.

Loading...

Jasna Janković navodi da je prošle jeseni bio postignut dogovor o platnim razredima i da su prosvtari misli da potrebe za štrajkom viš eneće biti, ali da je primena zakona o platnim razredima stalno odgađana, a poslednji put je odgođena za 1. jul 2020. godine.

– Nećemo odustati, jer je to najpravednija raspodela državnog novca. Dok se plan ne ostvari, to će biti naš prioritetan zahtev – kaže Jasna Janković.

Naša sagovornica navodi da će časovi biti skraćeni na pola sata u ponedeljak prvog radnog dana, a da će odluka o daljem nastavku štrajka zavisti od dogovora u Ministarstvu.

– Ako se proces preogovora nastavi i počnu da se rešavaju brojne neosmice, razmislićemo šta ćemo dalje. Štrajk je jedini način da se nadležni privole na razgovor – smatra ona.

U saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije navedeno je da će opštinske, gradske i regionalne organizacije organizovati proteste ili protestne šetnje ispred školskih uprava ili na trgovima svojih gradova i tako širu javnost obavestiti o lokalnim problemima.

Podeli
Updated: 29 августа, 2019 — 5:46 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.