Strazbur odbio žalbu penzionera. Obrazloženje – nisu DOVOLJNO OŠTEĆENI!

Sud za ljudska prava u Strazburu, koji je nedavno kao „neprihvatljivu“ odbacio kolektivnu tužbu penzionera zbog četvorogodišnjeg umanjenja penzija, dostavio je obrazloženje svoje odluke, saopštio je Sindikat penzionera Srbije „Nezavisnost“, koji je predstavku podneo Sudu. Kako je naveo taj sindikat, u obrazloženju piše da je tužba odbijena jer podnosilac predstavke „nije u dovoljnoj meri oštećen navodnim kršenjem Konvencije“.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je kao neprihvatljivu kolektivnu tužbu Sindikata penzionera Srbije “Nezavisnost”, koji zastupa oko 2.000 penzionera zbog četvorogodišnjeg umanjenja penzija po Zakonu o privremenom načinu isplate penzija. Kako je pre nekoliko dana saopštio Sindikat, oni su obavešteni “samo da je odluka konačna, da nema prava žalbe, te da će predstavka i priložena dokumentacija biti uništeni nakon proteka vremana od godinu dana”.

U međuvremenu, stiglo je i obrazloženje odluke Evropskog suda za ljudska prava, u kojem je, kako prenosi Sindikat penzionera, navedeno da je Sud na zasedanju održanom 10. januara 2019. godine, u sastavu jednog sudije, a u skladu sa Konvencijom, ispitao predstavku u obliku u kom je podneta.

Loading...

„Sud je ustanovio da podnosilac predstavke nije u dovoljnoj meri oštećen navodnim kršenjem Konvencije, kako bi tvrdio da je žrtva zloupotrebe u okviru značenja navedene Konvencije….“, piše, kako je saopštio Sindikat, u obrazloženju Suda u Strazburu, čiju odluku je potpisao sudija Peter Pacolej.

Za Sindikat penzionera Srbije „Nezavisnost“ ovo obrazloženje je neprihvatljivo.

„Očigledno je da se naše i viđenje oko 2.000 penzionera kojima je četiri godine otiman deo penzije kao njihovog stečenog prava i lične imovine, koje je Sindikat preko predstavke Sudu u Strazburu zastupao, i gospodina sudije Pacoleja, o tome šta je ’oštećenje u dovoljnoj meri’, apsolutno razlikuje. Ukoliko je nešto u suprotnosti sa Ustavom i zakonima jedne zemlje, a zadiranje u stečeno pravo, odnosno u imovinu penzionera, po nama je sasvim dovoljno ’“oštećenje“ i opravdan razlog za traženje obeštećenja“, navodi u saopštenju Sindikat.

Kako su dodali, za njih ovo nije kraj priče, jer će iskoristiti „sva legalna sredstva sindikalne borbe, u zemlji i na međunarodnom planu, kako bi pokušali da izdejstvuju pravdu za oštećene penzionere“.

Podeli
Updated: 2 марта, 2019 — 4:02 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. GLASAJTE I DALJE ZA VUČIĆA….OSTACE VAM SAMO SENDVIC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.