Struka najavila koronu u septembru! PONOVO MOGUĆE MASKE I ZAKLJUČAVANJE

Ko je verovao da će nam vlast i struka vratiti život u normalu nakon što primi vakcinu, grdno se prevario i ponovo je izigran od establišmenta.

Od jeseni idemo iz početka, a borba protiv Korone sve više podseća na borbu protiv gripa, konstatno se vraća i vakcine nisu efikasne.

Kako znamo da se korona vraća na jesen, da će pogađati mlade i da li će vakcinacija imati uticaj, odgovorili su lekarski stručnjaci.

Broj zaraženih korona virusom u Srbiji svakog dana se smanjuje, vakcine imamo “na pretek”, a očekuje se dalje popuštanje mera.

Ipak, prethodnih dana dobili smo upozorenja više lekara da nas na jesen, najverovatnije u septembru i oktobru, gotovo sigurno očekuje novi talas korona virusa, koji će biti naročito opasan za mlade.

Predviđa se problem u zemljama i sa visokom i sa niskom stopom vakcinacije i postoje brojne druge nedoumice koje zbunjuju struku, kažu lekari.

PIK KRAJEM SEPTEMBRA I POČETKOM OKTOBRA

Epidemiolog profesor Radmilo Petrović kaže da novi talas možemo da očekujemo krajem septembra i početkom oktobra, kada počne hladnije, jesenje vreme.

“Prolećni talas smo prošli, sada se smanjuje i na minimumu je. Ipak, virus je sve vreme tu, nije nestao, samo će se epidemija nastaviti na jesen. Mlađi od 30 godina se uglavnom nisu vakcinisali, među njima sada virus cirkuliše bez simtoma i oni prave lanac prenosa infekcije koji je nevidljiv. Ako kod nas dođe taj indijski soj virusa on će preko leta da tavori, da bude nevidljiv kod tinejdžera i dece školskog uzrasta koja će se asimptomatski zaražavati”, kaže Radmilo Petrović.

ZAŠTO KORONA “MIRUJE” BAŠ DO JESENI?

Na pitanje zbog čega virus baš sada “miruje”, zašto mlađi ne zaražavaju starije i zašto će sve ispočetka krenuti baš na jesen, epidemiolog kaže da ne može da odgovori sa sigurnošću.

“Na jesen kreće hladnije vreme i virus će se proširiti u školama, učionicama, na fakultetima i zatvorenim prostorima. Na otvorenom prostoru tokom leta virus se toliko ne prenosi, ima dosta sunca i vitamina D. Virus ne može na otvorenom dugo da opstane. Pretpostavlja se da je to u pitanju”, kaže Petrović.

Podeli
Updated: јун 25, 2021 — 5:53 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *