STUDENT GENERACIJE U FRANCUSKOJ: Ovde ga policija TUKLA I ZATVARALA!

Bogdan Raonić je dečko kojim Srbija može samo da se ponosi. Ipak, Vučićeva Srbija je Bogdana hapsila kao što se hapse huligani, Vučićeva Srbija je Bogdana držala u zatvoru bez vode i hrane, diktatorska Srbija je Bogdana šamarala.

Bogdan Raonić, dobitnik dve stipendije od strane francuske Vlade, diplomirao je na prestižnom francuskom fakultetu, gde je proglašen i za studenta generacije. Istog Bogdana Raonića Srbija, tačnije srpska policija, je nakon prošlogodišnjih protestia, dok je sa drugarima šetao centrom Kragujevca, uhapsila bez razloga i 48 časova držala u zatvoru.

“Danas sam diplomirao i proglašen sam za valediktorijana (studenta generacije) za smer “matematika i fizika” na “Ecole Polytechnique”. Ne mogu da opišem koliko sam srećan zbog ovoga”, napisao je Raonić na Tviteru.

Podsetimo, na protestima prošlog leta, koje je obeležila naročita brutalnost policije, Bogdan Raonić je uhapšen u Kragujevcu i zadržan 48 sati, od toga 20 sati bez hrane i vode, dok je šetao gradom nakon demonstracija na 500 metara od skupštine grada, piše Direktno.

Kako je njegova majka tada objasnila, uhapšen je bez ikakvih dokaza da je bilo šta uradio. I to samo jer nije bio u kući dok su trajale demonstracije.

– Ja nisam nikakav lažni Če Gevera, nisam nikakav huligan ili ubica. Ja sam Bogdan Raonić, student, brat, sin i prijatelj i i ja se kunem da ću da uradim sve što je u mojoj moći da se ovo što se meni i mojim drugarima desilo ne desi nikome više – istakao je tada Bogdan.

I dok se mladi naučnici, naši talenti i naša budućnost školuju u inostranstvu kako bi se vratili u Srbiju i pomogli svojoj zemlji, naša vlast se prema njima ponaša kao prema kriminalcima.

– Ja sam patriota i to se ne može promeniti jednim hapšenjem, ali sam razočaran jer me je država izdala bez razloga. Nadam se da ću se vratiti u Srbiju, to mi je san da se vratim, kada budem bio dovoljno uspešan sa 30, 40 godina. I tamo ću da radim za Srbiju, za svoju zemlju, i da pričam da smo mi dobar narod – istakao je on nakon puštanja na slobodu.

Upravo mladi i obrazovani ljudi poput Bogdana su najveća pretnja za vlast.

– Bilo je jako traumatično, zadržali su nas 48 sati. Očekivali smo da će da nas puste, ali su nas ipak osumnjičili za nešto – rekao je Raonić i naveo da je do tada policajce viđao samo na filmovima.

On kaže da je te noći u policijskoj stanici bilo dosta momaka različitog uzrasta, neki i maloletni.

– Bila je to filmska scena, 30 mladih i svi su klečali, sedeli ili ležali na podu par sati, jer im je tako naređeno. Ispostavilo se da većina njih ništa nije ni uradila, a neki su dobili batine, povređeni su – rekao je Raonić.

Kaže da su neki mladići dobijali šamare, da je lično dobio dva, a da ne zna zbog čega, mada sumnja da je zbog toga što ga je neko od policajaca video kada je koristio telefon da majci pošalje SMS poruku da se nalazi u policiji.

– Nije nam bilo jasno zašto upotrebljavaju silu. Prema mojim drugarima i meni bili su manje grubi, valjda zato što su videli da nama oči nisu bile crvene od suzavca – kazao je Raonić.

On smatra da su te noći policajci u Kragujevcu postupali tako jer im je neko naredio da tako rade.

Podeli
Updated: јул 20, 2021 — 1:14 pm

1 Comment

Add a Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *