Sutra se nastavljaju nove blokade puteva zbog Rio Tinta

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za subotu, 8. januar, nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto. Okupljanje na blokadama počinje oko 13 sati, a za sada je poznato nekoliko lokacija.

Građani će puteve blokirati kod Novog Sada, Užica, Preljine, Vrbasa, blokada će biti organizovana i na raskrsnici Šepačkog i Zaobilaznog puta. Blokade su najavljene i u Beogradu, a biće precizirana lokacija, za sada se pominje izlazak na autoput kod Sava centra.

Nećemo stati sa blokadama dok ne oteramo Rio Tinto i sve druge rudarske kompanije koje nameravaju da nam zatruju zemlju, vazduh i vodu, kaže za Nova.rs Ljiljana Bralović najavivši blokadu u Preljini za subotu 8. januar sa početkom u 13 časova.

– Nastavićemo sa protestima dok Vlada ne ispuni naše zahteve, a ukoliko do toga ne dođe, blokade ćemo radikalizovati. Tražimo povlačenje Uredbe o projektu Jadar i da iz naše zemlje odu sve rudarske kompanije koje nameravaju da sprovode istraživanja na našem poljoprivrednom zemljištu na litijum i borne materijale. Mi u Srbiji nećemo rudnike – kategorična je Bralović.

Prema njenim rečima, nikada više, naročito ljudi sa sela, ne smeju dozvoliti da se bune malinari u Arilju, a da ćute proizvođači krompira.

– Da nezadovoljstvo iskazuju proizvođači mleka zbog cene , a da ne reaguju svinjari u Mačvi. Moramo biti složni. U Gornjim Nedeljicama, samo iz jednog sokaka treba da se iseli 30 dece. To ne smemo dozvoliti i borićemo se da do toga ne dođe – odlučno kaže Bralović.

Ona ocenjuje da će pobeda biti izvesna, samo ukoliko narod ne misli samo na sebe, već o svima koji imaju neki problem.

– Oni koji pričaju da je Srbija balkanski tigar, kako ima visok BDP govore neistine. Mi ne osećamo to „zlatno doba“ po svojim džepovima. Nama nije bolje, a neće nam ni biti dok ne uzememo svoje živote u sopstvene ruke – istakla je ona.

Bralović je podsetila da Srbi u prošlosti nisu bili sebični, dočekali su hiljade i hiljade izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije, pa se i sada svi moraju ujediniti protiv trovača.

– Sada nam se desila ova samoživa vlast koja samo laže. Mi to nećemo „progutati“ -poručila je Bralović.

I Ovčarsko-kablarska klisura je predviđena za geološka istraživanja tako da su nam i svetinje ugrožene, poseća Bralović.

Prema njenim rečima, sve ono što je narodu Ustavom zagarantovano je u velikoj opasnosti.

– Premijerka je izjavila da zbog zakona o rudarstvu ne mogu da oteraju „Rio Tinto“! Pa ko donosi zakone? Kada je narod u pitanju mogu sve ustavne odredbe da prekrše, a ova kompanija im diktira šta će raditi – ogorčeno navodi Bralović.

U pitanju je, ističe, firma „Konstantin Resources“ registrovana u Beogradu.

– Nećemo dozvoliti da nestanemo i borićemo se do pslednje kapi krvi, ali mirno i dostojanstveno, kao i do sada – zaključila je Bralović.

Novi Sad blokira autoput

Predsedavajuća novosadske ekološke organizacije OSNA, koja organizuje proteste u Novom Sadu, Vesna Jakovljević potvrdila je za Nova.rs da će u subotu biti organizovan protest u ovom gradu, te istakla da će po prvi put biti blokiran autoput.

– Mi smo reagovali na poziv SEOS-a na blokadu 8. januara. Ići ćemo na autoput, pozivamo ljude da dođu kolima i peške, a zborno mesto je parking kod mega marketa Roda. To je do samog izlaza, parking se nalazi do samog puta, deli ga ograda jedna – rekla je Jakovljević.

Zlatko Kokanović iz Udruženja Ne davimo jadar, za Novu je potvrdio da se organizuju blokade na više mesta, a još uvek postoji mogućnost da se prijave i organizuju protesti i na nekim drugim lokacijama. Mejl na koji se mogu prijaviti lokacije je: znamodanedamo@gmail.com.

Izvor: Nova

Podeli
Updated: јануар 7, 2022 — 2:11 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *