SVE ZA REJTING – U nedelju u crkvu bez hapšenja?

Da li će vernici moći za Uskrs u crkvu? Bilo je to pitanje kojim smo se svi bavili prethodnih dana. Po onome što se dešavalo u petak uveče u crkvama širom Srbije, izgleda da je odgovor da će moći.

Kao i sve drugo što radi, svaka politička odluka Aleksandra Vučića je motivisana isključivo rejtingom i stepenom podrške glasača. Naravno, osim onih koje su finansijski motivisane ili se njima dodvorava nekim stranim idealima.

Tako je Aleksandar Vučić odlučio da omogući pravoslavnim vernicima da prisustvuju Uskršnjoj liturgiji ili na Uskrs odu do crkve i zapale sveću. Smislio je da to crkva od njega traži pa da on bude taj koji to odobrava, jer to ima veću težinu nego da je samo obznanio da u nedelju na 5-6 sati prekida policijski čas.

Da taj zahtev crkve prvi javno izusti odabran je Irinej bački, kao vladika koji je najbliži SNS-u. Dan kasnije je zahtev ponovio i sam patrijarh.

Loading...

Onda je trebalo da usledi Vučićevo razmišljanje, prenemaganje, podizanje tenzije, neizvesnost da li će odobriti ili ne i na kraju naravno „happy end“ i odluka da može uz obavezne maske, rukavice, itd, itd.

Plan je propao jer se šef srpskog epidemiološkog tima dr Predrag Kon pobunio protiv takve odluke i saopštio da podnosi ostavku i povlači se.

Pošto je dr Kon najomiljeniji od svih lekara koji se pojavljuju u medijima i njegov odlazak bi poremetio Vučićev rejting, predsednik SNS-a ga je brže-bolje pozvao i rekao mu da izlazak na Uskrs neće biti odobren. Rekao mu je i da ne obraća pažnju na crkvu, da je i on sam bio zaprepašćen tim zahtevom crkve, pa mu ne pada na pamet da tako nešto odobri… I Kon je povukao ostavku.

I tako se Vučić našao u, izgledalo je, bezizlaznoj situaciji. Naravno, opet je krenuo igrokaz po kome Vučić kleči i moli patrijarha da crkva odustane od zahteva koji im je on sam sastavio i rekao da mu pošalju. Patrijarh ko patrijarh, kooperativan i spreman na mnogo toga kako bi obezbedio ostajanje na slobodi za svog ličnog sekretara, dao je neku „smuti pa prospi“ izjavu. I tako je zabrana kretanja za Uskrs ostala da važi.

I dok zabrana kao važi, SNS aktivisti šalju ljudima poruku da mogu da im pomognu da odu u crkvu za vreme policijskog časa, ali da očekuju za to da na izborima glasaju za SNS!? Vučić je javno ostao pri zabrani kretanja – ispoštovao je Konov stav.

Dakle, u nedelju oni koji krenu do crkve sa velikom verovatnoćom mogu da računaju na to da ih niko neće hapsiti. Tako je ispoštovao i crkvu. Taj stav se primenjivao i na službi održanoj u petak uveče kada je po crkvama bilo ljudi, ali niko od policije ih nije sprečavao u tome.

Vučić tako i za vreme vanrednog stanja vodi permanentnu kompanju, (pokušava da) prikuplja političke poene, pa je obilazivši žarišta korone Novi Pazar i Niš nosio respiratore, ne obazirući se na to što je pored njega bio dvocifren broj ljudi uprkos merama zabrane. Da ne govorimo o činjenici da se nije testirao na Covid-19 i da nije otišao u samoizolaciju, s obzirom na to da je koronom zaražen njegov član porodice.

Kampanja iz Novog Pazara i Niša nastavila se i u slučaju odlaska ili ne u crkvu za Uskrs.

Izvor: Direktno

Podeli
Updated: 18 априла, 2020 — 8:49 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.