SVE ZA VLAST – Čeda postao nacionalna manjina pred izbore za poslaničku fotelju

Kako ući u poslaničku fotelju, a sigurno je da stranka ne prolazi cenzus? Odgovor je jednostavan: naći partije manjina koje žele u koaliciju.

I na predstojećim izborima imamo fenomen koji se već godinama ponavlja, piše Blic. To je korišćenje nižeg cenzusa za ulazak u institucije ili u prevodu šlepanje na manjine i njihova prava.

Na prošlim izborima imali smo primer urednika Nove srpske političke misli Đorđa Vukadinovića koji je do poslaničkog mesta došao kao predstavnik vlaške nacionalne manjine.

Kako je 021 pisao, na pokrajinskim izborima imamo prijavljenu jednu listu „Koalicija za mir“ Čedomira Jovanovića, lidera LDP.

Loading...

Ova izborna lista u Pokrajini je proglašena za manjinsku listu koju čine Bošnjačka građanska stranka i Stranka Crnogoraca, a na listi su ljudi za koje se ne može utvrditi da su uopšte Bošnjaci ili Makedonci. Ko je sve u ovoj

S druge strane, Republička izborna komisija odbila je prigovor Koalicije za mir na rešenje RIK-a, kojim je ta komisija odbacila predlog izborne liste Čedomira Jovanovića da joj se utvrdi položaj koalicije stranaka nacionalnih manjina.

Primamljivost koju nude koalicije sa manjinskim strankama je u činjenici da im se na republičkom nivou dodaje još 35 odsto. Uz smanjeni cenzus na tri odsto to bi mogao biti siguran put do poslaničkog staža. Ovakvi savezi imaju pogodnost i na lokalnom i pokrajinskom nivou.

Projektni direktor CESID-a, Ivo Čolović, kaže za Blic da korišćenje prava manjina jeste problem u našoj demokratiji.

„Imali smo i u prošlosti liste koje nisu predstavljale nijednu manjinu, a imale su većinski predstavnike srpske nacionalnosti. Cilj je ulazak po povlašćenim uslovima u institucije. Praktično to jeste zakonski propust“, kaže Čolović.

Za ovakav politički manevar osim onog koji praktično okuplja takvu listu potrebne su i stranke manjina koje na sve to pristaju.

„Imaćemo uvek one koji će koristiti to da se domognu poslaničkog mesta. Dok god postoje ovakva pravila i propisi, biće i onih koji će ih koristiti. Ovakvi savezi obično se ne zalažu za prava manjina. Korišćenje na ovaj način prava manjina zahteva izmenu propisa kojoj prethodi ozbiljan dijalog“, poručuje Čolović.

Ipak, sa zakonom ili bez njega, na kraju uvek odluče glasači – oni su ti koji procenjuju ko zastupa njihov interes.

Na predstojećim izborima biće četiri manjinske liste koje taj status i zaslužuju – „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“, „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“, „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“ i lista bivšeg muftije Muamera Zukorlića „Samo pravo“, koja na izbore izlazi sa Demokratskom partijom Makedonaca

Podeli
Updated: 14 јуна, 2020 — 7:07 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.