SVETSKI MEDIJI BRUJE: SNS botovi kontrolišu srpske portale

Aktivisti Srpske napredne stranke (SNS), poznatiji kao botovi, donedavno su kroz aplikaciju Votr2 mogli da ostavljaju na hiljade pluseva i minusa na komentare na sajtovima Kurira i Espresa i na taj način utiču na čitaoce ovih posećenih medija. Aplikacija sadrži informacije iz „kodova“ dva sajta i radila je mimo aktivnosti botova, pokazuje istraživanje CINS-a, koje su preneli i svetski mediji.

Kako se navodi u ovom istraživanju, aktivisti vladajuće stranke imali su pristup sajtovima Kurira i Espresa, gde su mogli masovno da ostavljaju pluseve i minuse na postojeće komentare čitalaca, pokazuje CINS-ova analiza „koda“ aplikacije VotR2 koju je „internet tim“ stranke koristio.

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo, preneo je sajt „Global Voices“, pod naslovom „Serbian journalists expose a ruling party bot application used to manipulate readers’ comments on media websites“ (Srpski novinari izlažu aplikaciju za vladajuću stranku koja se koristi za manipulaciju komentarima čitalaca na veb stranicama medija).

Dalje se navodi da su na taj način aktivisti, poznatiji kao botovi, prema unapred dobijenim uputstvima davali pozitivne ili negativne ocene na komentare objavljene u dva medija, što su u slučaju Južnih vesti koristili za obračun sa kritikama Srpske napredne stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Takvim uticajem oni stvaraju lažnu sliku u javnosti, smatraju sagovornici CINS-a.

Loading...

– VotR2 je specijalno dizajnirana da manipuliše komentarima kroz glasanje – kaže Jurre van Bergen, stručnjak za digitalnu bezbednost pri međunarodnoj novinarskoj mreži Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Ove podatke otkrio je „kod“ (tekst) aplikacije VotR2, čije je preuzimanje bilo moguće bar do januara 2019. godine. Iz „koda” se vidi da je aplikaciju bilo dovoljno instalirati na mobilni telefon i tako pristupati ovim sajtovima. Iako aplikacija više ne postoji na Google Play Store, dostupna je na barem jednom od stranih sajtova koji sakupljaju aplikacije (APKMonk), a Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva da je pristup sajtovima medija na sličan način još uvek moguć.

VotR2 je lak za korišćenje.

Nakon preuzimanja i pokretanja aplikacije na telefonu, sudeći po analiziranom „kodu”, korisnik dobija šifru koju treba da potvrdi kroz program na svom računaru. Aplikacija potom nastavlja da radi bez dalje naredbe korisnika, odnosno „u pozadini” telefona, gde obavlja posao za koji je napravljena – postavlja pluseve i minuse na postojeće komentare na sajtovima Kurira i Espresa. Van Bergen, stručnjak za digitalnu bezbednost, analizirao je aplikaciju kroz tri različita alata. Kaže da je, osim da radi sama, aplikacija programirana da se ponovo pokrene svaki put kada se Android telefon uključi ili restartuje.

Glasanje se odvija automatski na svakih šest sekundi i na jedan komentar se može glasati do pet puta, nakon čega aplikacija prelazi na sledeći komentar. Glasanje se vrši sa spiska komentara, uz precizno uputstvo da li treba ostaviti pozitivan ili negativan utisak.

Ovo je moguće jer se u „kodu” aplikacije VotR2 nalaze linkovi koji vode na komentare na vesti dva medija. Sajtovi Kurira i Espresa kliktanje na te linkove verovatno doživljavaju kao glasanje preko mobilnih aplikacija ovih medija, smatraju Van Bergen i drugi stručnjaci koje je CINS konsultovao. Ti linkovi su i danas dostupni, mada bolje zaštićeni nego ranije.

Kako znamo da aplikacija pripada SNS-u

Uz pomoć nekoliko stručnjaka CINS je analizirao „kod” i došao do podataka o IP adresi „77.46.148.99”. IP adresa predstavlja jedinstveni broj, sličan telefonskom broju, koji koriste računari kako bi međusobno komunicirali putem interneta. Aplikacija je tokom rada komunicirala sa serverom odnosno ovom IP adresom.

Proverom vlasništva IP adrese na bilo kom javno dostupnom sajtu (poput whois.domaintools.com) može se videti da je njen vlasnik upravo vladajuća Srpska napredna stranka. SNS je u martu 2016. godine registovao ovu IP adresu na adresi sedišta stranke, u ulici Palmira Toljatija 5 na Novom Beogradu. CINS je ranije pisao kako je SNS nedozvoljenom donacijom došao do ovih prostorija.

SNS do objave teksta nije odgovorio na pitanja CINS-a.

Podeli
Updated: 27 септембра, 2019 — 8:00 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.