SVETSKI MEDIJI: Vučić naziva opoziciju i demonstrante fašistima

Više svetskih medija izvestilo je danas o protestima u Beogradu i konferenciji za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da su se hiljade građana bile okupljene ispred zgrade predsedništva, zahtevajući veću slobodu medija i poštene izbore.

Agencija Asošijeted pres javila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će odbraniti red i zakon u zemlji, ali i da je tokom obraćanja više puta nazvao opozicione lidere “fašistima, huliganima i lopovima”.

Agencija Rojters je javila da je policija u opremi za razbijanje demonstracija koristila suzavac protiv grupe demonstranata koja je pokušala da doveze kamion sa razglasom bliže zgradi predsedništva, i da su demonstranti tokom Vučićeve konferencije za medije duvali u pištaljke i vikali “Ostavka”.
Rojters je preneo reči jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića da će okupljeni nastaviti blokadu predsedništva i da neće otići dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni ili dok ne dobiju čvrste garancije da će im zahtevi biti ispunjeni.
Demonstranti su sinoć nakratko zauzeli zgradu javnog servisa, gnevni zbog, kako navode, oskudnog izveštavanja o protestima, piše Rojters i podseća da je zgrada RTS-a poslednji put zauzeta 5. oktobra 2000. godine kada je srušen režim tadašnjeg lidera Slobodana Miloševića.
Agencija navodi i da je Vučić na konferenciji rekao da se “ne plaši”.
Agencija Frans pres je javila da su se hiljade gradjana okupile danas u Beogradu ispred zgrade predsedništva kako bi demonstrirale protiv šefa države Aleksandra Vučića kog optužuju za autoritarizam i gušenje slobode medija.
Francuska agencija navodi da je do sukoba došlo kada je policija neuspešno pokušala da spreči demonstrante da dovezu kamion sa razglasom ispred zgrade predsedništva.

Frans pres dodaje da su sinoć desetine Vučićevih protivnika ušle u zgradu javnog servisa Srbije koji optužuju za podredjenost vlastima.
Lideri opozicionih partija koji su do juče bili diskretni, sada su vidljiviji, navodi agencija i dodaje da su medju demonstrantima koji su upali u RTS bili bivši gradonačelnik Beograda, centrista Dragan Djilas i krajnji desničar Boško Obradović.
Dok je na dosadašnjim protestima, koji se od 8. decembra održavaju jednom nedeljno, bila neprimetna, policija je ovog puta prisutna u opremi za razbijanje demonstracija, piše Frans pres.
Na konferenciji za medije, uživo prenošenoj na RTS, Vučić je kritikovao svoje glavne protivnike, označivši Obradovića kao fašistu, a Djilasa i liberala Vuka Jeremića kao tajkune, stoji u izveštaju francuske agencije.
Frans pres dodaje da Vučić, nekadašnji ultranacionalista koji je postao proevropski centrista, odbacuje optužbe za autoritarizam.
Agencija Tass piše da je Vučić danas izjavio da će svi koji su učestvovali u jučerašnjem nasilju snositi odgovornost.
“Država neće dozvoliti nasilje. Ako bilo ko misli da političke ciljeve može da ostvaruje nasiljem, vara se”, prenosi Tass Vučićeve reči.
Ruska agencija dodaje da je srpski predsednik označio lidere protesta kao fašiste i tajkune koji žele da se vrate na vlast kako bi opljačkali zemlju.
“Ja sam njihova meta jer težim političkoj konsolidaciji i ekonomskom razvoju Srbije”, citira Tas Vučića.
Agencija navodi da su se lideri opozicije okupili danas ispred predsedništva, zahtevajući Vučićevu ostavku, i citira reči lidera Dveri Boška Obradovića da neće otići, da su blokirali sve izlaze iz zgrade, i da zahtevaju samo jednu stvar – ostavku.
Blumberg navodi da se Vučić suočio sa gnevnim demonstrantima i da je upozorio da nasilje neće biti tolerisano.
Nezadovoljstvo naroda je u porastu na Zapadnom Balkanu, a demonstranti vrše pritisak i na vlade Crne Gore i Albanije zbog korupcije i pozivaju lidere da se povuku, dodaje Blumberg.

Loading...
Podeli
Updated: 18 марта, 2019 — 8:03 am

2 Comments

Add a Comment
  1. PROTEKLA DOGAĐANJA GOVORE DA SE GEBELSOVSKOM PROPAGANDOM BAVI KLUB OKO VUČIĆA. GOMILE LAŽI KOJE IZGOVARAJU VUČIĆ, STEFANOVIĆ, BRNABIĆKA, MIHALOVIĆKA SU ISKONSTRUISANE BLJUVOTINE.
    KAŽNJAVAJU „FANTOME“ KOJI HUMORISTIČKI POKAZUJU I UKAZUJU NA ONE KOJI SU RAZORILI HERCEGOVAČKU I DA ISTRAGA NIJE NI POČETA POŠTO SE ZNA DA JE VUČIĆ IDEJNI VOĐA TOG PLANA.TESTERA KOJU SU NOSILI ASOCIRA NA BEZUMNU SEČU DRVETA PO PARKOVIMA KOJE OVA VLAST SPROVODI IZ NEOBJAŠNJIVIG RAZLOGA. BEZUMNO VELIKA CENA SE DAJE ZA ŽIČARU KOJA ĆE ZA NEKOLIKO MESECI POSTATI PROMAŠENA INVESTICIJA KAO ZAPUŠTENA TVOREVINA, BIĆE U KVARU JER TO NIKO NEĆE KORISTITI, REZON JE JEDNOSTAVAN, ZAŠTO BI NEKO POTROŠIO 430 DINARA TAMO I ISTO TOLIKO NATRAG KADA SA TERASA KALEMEGDANA MOŽE DA POSMATRA I UŽIVA U PANORAMI DUNAVA I SAVE.TESTERA JE SIMBOL PROTIVLJENJA BEZUMNOJ SEČI PARKOVSKOG RASTINJA NA KALEMEGDANU I U PARKU UŠĆE.TU NEMA NIKAKAVE AGRESIJE NITI JE NJOME IKOME PREĆENO.MNOGO OPASNIJE PO OVO DRUŠTVO JE LGBT ORGANIZACIJA KOJA MOBILIČE BIOLOŠKI NEPRODUKTIVNE POJEDINCE , UNIŠTAVAJU PORODICU I UTIČE NEGATIVNO I IZOPAČENO NA LJUDSKO RAZMNOŽAVANJE, A NJOJ PRIPADA I PREMIJER KOJI KONOTIRA TESTERU KAO DA JE HAUBICA A TO JE JEDNA KORISNA I POTREBNA TEHNIČKA NAPRAVA. PO ČEMU JE TOLIKO STRAŠNO IMATI TESTERU, OSIM AKO NEKO IMA BOLESNE FOBIJE, OD SADA ĆEMO SVI NA DEMONSTRACIJAMA NOSITI TESTERE PA NEKA SRPSKA VLADA KONOTIRA NA SVOJ MALOUMNI NAČIN KOLIKO GOD HOĆE, NIGDE NIJE ZABRANJENO NOSITI TESTERE.TESTERE, TESTERE, TESTERE, I SAMO TESTERE. TA IZOPAČENOST PREMIJERKE UVELA JE U SKLOP POJMOVA TESTERU KAO STRAŠNU I UBITAČNU STVAR, A U ŽIVOTU NIJE DRŽALA TESTERU U RUCI I UPOTREBILA JE DA PRESTRUŽE DRVO ILI DASKU, I ŠTA JE TO STRAŠNO STRUGATI, TETERSISTI, I KADA ČOVEK NEŠTO TESTRIŠE OSEĆA SE SASVIM LEPO, UŽIVA, ŠTO PREMIJER NE PREPOZNAJE.VIDITE, FAŠIZAM JE TO KADA JEDNU LAŽ IZGOVORITE STO PUTA I TO POSTANE ISTINA, TO JE SVOJE VREME PROMOVISAO GEBELS A USVOJILI SU GA VUČI, PREMIJER, I CELA NJIHOVA KLAPA.KONOTIRATE JEDAN POJAM NA UMOBOLAN NAČIN I MISLITE DA NACIJA MORA TAKO DA RAZMIŠLJA, TO JE KOLEKTIVNA PARANOJA, POZNATA U PSIHIJATRIJI.ISPADE ZADA TESTERA STRAŠNA STVAR, U BRE BOGA TI.I DA ZANATE, POPOZNAĆETE ME PO ZELENOJ TESTERI SA MOTORNIM POGONOM I MOŽETE DA ME KLUCNETE U ŠTIKLU, NIGDE NIJE ZABRANJENO NOSITI TESTERU OSIM AKO TO U SRBIJI VUČIĆ NE UVEDE KAO USTAVNI PARAGRAF KAO ZABRANJENU RADNJU, NARAVNO SVAKI BOLESNI UM VIDI TESTERU KAO OPASNU SPRAVU.I TAKO, U SUŠTINI VUČIĆ PRIMA OPZIOCIONARE U SVOJU FAŠISTIČKU GRUPU. SVET ZNA ODAVNO DA U SRBIJI CVETA VUČIĆEV FAŠIZAM. BRUJI EVROPA KAO U ONO VREME NOĆI DUGIH NOŽEVA PROVOCIRA SRBE NA SRBE DA BI OPSTAO NA VLASTI.

  2. Ортодоксна лаж! Вучић је Обрадовића назвао фашистом а Јеремића и Ђиласа лоповима. Ниједног тренутка није назвао демонстранте погрдним именом! Да ли неко подржава власт или опозицију то је право свакога да по својој памети одлучи и да подршку али лаж има само једно име и лаж је лаж и ништа више од тога!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.