Tabaković: Često pitam Vučića da li ga je SRPSKI NAROD DOSTOJAN

Za uspešan rad Narodne banke Srbije presudna je podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavila je danas u skupštini Jorgovanka Tabaković, guverner NBS. Obrazlažući predlog da Ana Ivković ponovo bude izabrana za viceguvernera, Tabaković je istakla da se njenim izborom obezbeđuje nesmetan rad Izvršnog odbora NBS koji donosi najvažnije odluke za razvoj Srbije.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković danas pred poslanicima brani predlog za izbor viceguvernera.

Ona je odbacila kritike samostalnog poslanika Vladana Glišića da nastavlja istu politiku kao njeni prethodnici koji su prodali sve domaće banke. Glišić je, naime, rekao da je Tabaković dok je bila u opoziciji kritikovala takvu politiku, a onda nastavila da radi tako da nema inflacije, ali da sve ide na ruku stranim bankarima.

“Društvo je brod koji plovi i ne može da napravi zaokret 180 stepeni u trenu a da nema negativnih posledica od tog broda – tu govorim o NBS i njenoj politici ali i ličnoj hrabrosti koja se nije dovodila u pitanje”, navela je Tabaković.

Ona je za primer navela usvajanje zakona kojim se u prvi plan stavlja domaća Dina kartica.

Novac ostaje u Srbiji

„Tada sam u prvi plan stavila potrebu da država Srbija kontoliše svoja bezgotovinska plaćanja. Ali, istovremeno je dato pravo i stranim kartičnim kompanijama da se prvo registruju ovde kao platne institucije i imaju ravnopravan tretman sa domaćom karticom, jer NBS samo tako može da kontroliše njihov rad i građanima obezbedi sigurnost… Do tada su te dve kartične organizacije godišnje naplaćivale 30 miliona evra na naknade, koje su iznosile iz Srbije”, istakla je Tabaković.

Sada taj novac, ističe, ostaje u Srbiji.

„Jer smo ih na to obavezali mojom odlukom. Ova skupština mi je dozvolila da kroz zakon obavežem banke da uz ostale korisnicima prvo daju Dinu kao domaću karticu, a to znači da možemo građanima da obezbedimo sigurnost plaćanja i besplatan pristup svom računu”, navela je guverner NBS.

Neće, kaže, pričati o pritiscima, niti o tome koliko je hrabra.

Onaj koji se ne može uporediti ni sa jednim predsednikom do sada

“O tome govori ono što su neki poslanici pokušavali da ospore. Ja sam i tada pitala onoga ko je za mene čovek koji se po hrabrosti i neproračunatosti ne može uporediti ni sa jednim predsednikom do sada. Često mu kažem ‘Aleksandre, da li te je dostojan ovaj narod?’“, navela je Tabaković.

Predsedniku je, kaže, rekla sa kakvim zakonom će izaći u skupštinu.

“Rekla sam mu – biće mnogo pritisaka, ja ću im odoleti. Imam li podršku poslaničke većine? Tražio je obrazloženje ukratko. Kada sam rekla da je reč o podršci domaćoj platnoj kartici, rekao je – imaš podršku”, rekla je Tabaković.

Zbog tog zakona je, kaže, bilo pritisaka.

“Ne primam ambasadore, ne idem na prijeme, to me ne zanima. Moja nadležnost nije spoljnopolitička… A bilo je takvih pritisaka. Imam 61 godinu, radim od 1981. godine, imam mnogo staža, nikome ne želim da se dopadnem, ni da se udvaram”, poručila je Tabaković.

Podeli
Updated: септембар 10, 2021 — 6:52 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *