Tabaković: Naš brod nije šupalj i kapetan ume da ga vodi

Vremena jesu krizna, bura je ali nije uragan, naš brod nije šupalj i kapetan ume da ga vodi, poručila je na predstavljanju novembarskog Izveštaja o inflaciji guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Inflacija se do jula kretala oko centralne vrednosti cilja, da bi od avgusta usledio njen rast, tako da je u oktobru iznosila 6,6 odsto međugodišnje, rekla je Tabaković.

Prema novembarskoj centralnoj projekciji, očekujemo da će se inflacija privremeno kretati iznad gornje granice cilja do sredine naredne godine, kada bi trebalo da se najpre vrati u granice cilja, a potom i u donji deo ciljanog raspona, izjavila je Tabaković.

U NBS ističu da na rast cena najviše utiče poskupljenje nafte, prirodnog gasa, električne energije i sirovina na globalnom tržištu, dok je od domaćih faktora poskupljenja najjači uticaj rasta cene povrća.

„Sa očekivanim iščezavanjem uticaja faktora sa privremenim dejstvom, očekujemo da će se u drugoj polovini 2022. inflacija kretati na nivoima pre pandemije“, ističe se u Izveštaju o inflaciji.

„Na sve izazove odgovaramo adekvatnim i pravovremenim merama“ istakla je Tabaković.

Narodna banka, takođe, procenjuje da će privredni rast ove godine biti između 6,5 i 7 odsto, što je više od njenih prvobitnih projekcija.

„To znači da će Srbija u dve pandemijske godine ostvariti jedan od najboljih rezultata u Evropi“, istakla je Tabaković.

Očekujemo 3,4 milijarde

Ona očekuje da će do kraja godine priliv stranih direktnih investicija biti oko 3,4 milijarde evra.

Tabaković je istakla da podaci o prilivu stranih direktnih investicija (FDI) za deset meseci ove godine daju za pravo takvim očekivanjima, jer je do oktobra u našu zemlju ušlo 3,185 milijardi evra.

„To je nadmašilo celokupan prošlogodišnji rezultat“, naglasila je Tabaković.

Dodala je da su devizne rezerve krajem oktobra iznosile 16,3 milijarde evra, odnosno da su od početka godine povećane za 2,8 milijardi.

„To obezbeđuje pokrivenost uvoza robe i usluga od oko šest i po meseci, što je dvostruko više od standarda“, rekla je Tabaković.

Podeli
Updated: новембар 17, 2021 — 6:46 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *