TABAKOVIĆ: Plata mi je PET HILJADA EVRA, ali imam najbolje rezultate

Devizne rezerve veće od 12,5 milijardi evra, stabilan kurs dinara, cena i rast bruto domaćeg proizvoda i stranih direktnih investicija, predstavljaju najbolji rezultat u poslednjih nekoliko decenija, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ona u intervjuu za RTS navodi da “koliko god neko bio zavidan ili bilo čime drugim motivisan ne može da ospori podatak da Srbija danas ima najveće devizne rezerve u poslednjih 20 godina, koje na današnji dan iznose – 12,6 milijardi evra”.

“Na primer, naknada od aerodroma od koncesija je samo delić tog ukupnog rasta koji je ostvaren sa 6,7 na 10. Danas raspolažemo sa 21,5 tona zlata i to je u odnosu na jučerašnju cenu preko 850 miliona evra. A to je malo ispod sedam procenata ukupnih deviznih rezervi i mi ćemo nastojati da povećamo, sve radimo i preduzimamo da bi imali tu vrste aktive u deviznim rezervama koja ne zahteva nikakav trošak a daje sigurnost”, navela je Tabaković.

Ona tvrdi i da je dinar postao poželjna roba za kojim je veća tražnja nego ponuda i zato raste njegova cena.

“Zato Narodna banka i ima probleme, pod znacima navoda probleme. Imali smo najveću kupovinu u jednom mesecu, to je bio jun, kada smo 735 miliona evra kupili da ne bi dozvolili da dinar preterano jača”, kaže guvernerka.

Ona navodi da Srbija ima i povećan robni uvoz u čemu značajno učestvuje i potrošnja.

“Ali, izvinite, da li se sve što radimo ne svodi na želju da imamo i poboljšan životni standard i ako znamo da su izvori te potrošnje robe široke potrošnje koja raste nešto brže od izvoza i ako znamo da je to rezultat povećanja plata u privatnom sektoru, pre svega, jer je za četiri godine kumulativni rast plata u privatnom sektoru preko 20 procenata. Ako uzmemo kao primer samo april ove godine rast plata u privatnom sektoru je 12,3 odsto, a u onome što se zove javni sektor taj rast je 9,6 odsto”, kaže Tabaković.

Izvor: Nezavisni

Podeli
Updated: 20 јула, 2019 — 9:06 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Neko je lud ovde, srbija nikad siromasnija nije bila
    Koji smo po redu na svjetskoj listi po standardu zivljenja , predposljednji,
    Boze sacuvaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *