Tabaković: U Srbiji se lepo živi, lako se nalazi posao i posluje!

Strane direktne investicije u Srbiji dostigle su u prva četiri meseca 1,2 milijarde evra, rekla je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije.

Kako kaže, „to je rast od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine i rezultat je boljeg poslovnog ambijenta, povoljnih finansijskih uslova i ubrzane realizacije infrastrukturnih projekata“.

„Priliv kapitala na finansijskom računu, u najvećoj meri po osnovu stranih direktnih investicija od preko milijardu evra od početka godine, pokrio je deficit tekućeg računa i rezultirao rastom deviznih rezervi. U srednjem roku očekuje se dalji rast izvoza i postepeno smanjenje spoljne neravnoteže“, navela je Tabaković.

Loading...

To se pozitivno odražava na kreditni rejting i premiju rizika zemlje, dodala je.

„Tome u prilog govori i sniženje premije rizika, merene indeksom EMBI, koji je početkom maja za Srbiju blizu svog istorijskog minimuma. To potvrđuju i ulaganja stranih investitora u državne hartije od vrednosti, o čemu svedoči uspešna realizacija na aukciji sedmogodišnjih dinarskih državnih hartija od vrednosti ovog meseca“, navela je guvernerka.

Srbija je, kako je istakla, sada zemlja u kojoj se lakše posluje i nalazi posao, a životni standard raste na održivim osnovama.

Izvor: Tanjug

Podeli
Updated: 18 маја, 2019 — 12:58 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. Bezobrazluk i cinizam ove žene je poslovična stvar i nema nikave veze sa realnim životom, jer ona to „vidi“ u papirima a živi izolovano od realnog životu u „oblacima“ mahinacija i lopovluka!

  2. A da l’ se sećate kakva je bila kad je dovedena sa Kosova – vuk dlaku menja ali ćud ostaje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.