Tajna dokumenta Rio Tinta koja Vučić sakriva

Studija izvodljivosti podzemne eksploatacije ležišta llitijuma i bora Jadar je urađena još prošle godine, a uradio ju je Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu za kompaniju „Rio Sava Exploration“.

Zorana Mihajlović i Aleksandar Vučić obmanjuju javnost da se studije izvodljivosti još čekaju i da neće biti kopanja litijuma dok ne budu imali konkretne podatke, dok očigledni koraci koje kompanija „Rio Tinto“ preduzima dokazuju suprotno.

Poverljiva dokumenta, razgovori i mejlovi kompanije „Rio Tinto“, na desetine gigabajta materijala, sve ono što je značajno i što kriju od javnosti ostalo bi skriveno, da nepoznati uzbunjivač iz redova ove kompanije nije dostavio dokumenta udruženjima „Odbranimo Jadar i Rađevinu“ i „PAKT“.

„Rio Tinto“ otkupljuje zemlju, gradi puteve, a planira da sebi sagradi i trafo stanicu, dok nas vlasti ubeđuju da se ništa ne radi i kriju podatke da su još 2017. potpisali memorandum o Saradnji sa „Rio Tintom“, a potpisali su ga Ana Brnabić i Aleksandar Antić, piše Luftika.

Prema procurelim podacima, detaljni opis uzimanja vode iz Drine za potrebe „Rio Tinta“ je radio tim Instituta „Jaroslav Černi“, zbog čega te infomacije moraju biti javne. Pokušaj Instituta i „Rio Tinta“ da ih sakriju prošao je neuspešno.

U dokumentima koja su procurela iz kompanije, kako tvrdi Mihailo Alimpić iz udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, stoji da će jedan od tri dalekovoda u Jadru biti u vlasništvu kompanije i direktno priključen na HE „Mali Zvornik“, što praktično znači da će ova hidro centrala biti u vlasništvu „Rio Tinta“.

Prema planovima „Rio Tinta“ rudnik će raditi 97 godina, skoro čitav vek,  dok predstavnici ove kompanije u Srbiji iznose neistine da je taj rok između 30 i 60 godina.

Zastrašujući podatak iz tajne dokumentacije je da će rudnik zapošljavati 312 zaposlenih, objašnjava Marija Alimpić iz udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, a da je zbog njegovog rada ugroženo skoro 20 hiljada ljudi i čitav biljni i životinjski svet u Jadru i Rađevini.

Pored toga što planiraju svoj put, svoju struju i svoju vodu, „Rio Tinto“ u dokumetima iz 2014. godine tvrdi da je celokupan depozit jadarita u dolini Jadra njihovo privatno vlasništvo.

Vlada na čijem je čelu premijerka Ane Brnabić 2017. godine je potpisala Memorandum o razumevanju sa kompanijom „Rio Tinto Minerals Development Limited“ i „Rio sava Exploration doo Beograd2. U memorandumu, koji nije obavezujući, ističe se da su se strane dogovorile oko toga da će obrazovati zajedničku radnu grupu koja bi implementirala i nadgledala ključne aspekte projeka Jadar.

Deponija jalovišta koja se planira u Rađevini, u Štavicama, nije jedina, planira se i deponija u Korenti. Ujedno, prema dokumentaciji jalovišta nikada neće biti zatvorena, jer će ih „Rio Tinto“ prosejavati za različite metale, zavisno koji od njih u datom momentu im bude potreban.

Marija Alimpić iz udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ obelodanila je na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu da je njeno udruženje, uz pravnu pomoć udruženja iz Velike Britanije i Amerike, tužilo državu Srbiji.

– Sa udruženjem Earth Trive iz Londona i sa američkim pravnim centrom za prava prirode Earth Law Center iz San Franciska, u septembru smo uspeli da predamo tužbu protiv države Srbije po Bernskoj konvenciji. Bernska konvencija štiti određene životnjske vrste koje se smatraju zaštićenim. U Jadru i Rađevini ih ima na desetine. Nakon dugog rada na tome, uspeli smo da zajedno sa pravnim timom iz Amerike i sa pravnim timom iz Engleske, podnesemo tužbu protiv RS za svesno kršenje zakona koje je sama usvojila, ratifikovala, koje je dužna da poštuje, a koje krši i samom pomisli da bi se ovakav projekat ostvario bilo gde u Srbiji – rekla je Marija.

Od Bernskog sekretarijata u Strazburu je odmah stigao odgovor da je RS, odnosno Vlada RS, odmah obaveštena o tome i da imaju rok da dostave odgovor do kraja januara 2022.

Podeli
Updated: децембар 2, 2021 — 12:11 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *