Tehnički pregled neće moći da prođe 100.000 vozila

Kada 5. jula stupi u potpunosti na snagu Pravilnik o tehničkom pregledu vozila, problem zbog nepropisne količine izduvnih gasova imaće samo vlasnici vozila bez katalizatora ili DPF filtera.

Predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda Vladimir Marinković očekuje da ćemo se svi brzo prilagoditi novim propisima kao u slučaju skidanja neatestiranih kuka, zatamnjenih stakala ili ksenon farova, piše Blic.

Podsećanja radi, pooštreni Pravilnik o tehničkim pregledima stupio je na snagu 5. jula 2018. godine od kada, recimo, vozila ne mogu više na „neviđeno“ da prođu kontrolu ispravnosti već moraju da se fotografišu prilikom tehničkog pregleda.

Ipak, taj pravilnik ostavio je vremenski period od tri godine i linijama tehničkog pregleda i vlasnicima vozila da se u potpunosti prilagode svim novim pravilima. Za vlasnike linija tehničkog pregleda to znači da u skladu sa propisima opreme radne prostorije dok je vlasnicima vozila taj rok dat, pre svega, kako bi regulisali emisiju izduvnih gasova, što je prepoznato kao problem kod mnogih automobila.

Marinković ističe da vlasnici vozila ne bi trebalo da gledaju na tehnički pregled od 5. jula kao na bauk.

– Svakako da će imati problem oni koji su skidali katalizatore jer se to tretira kao neovlašćena prepravka vozila. Sve što se traži jeste da vozilo zadovoljava svoje proizvođačke norme. Svako vozilo ima različitu normu. Recimo, za „jugo“ važi ista norma za izduvne gasove kao krajem osamdesetih godina, a to je 4,5 procenata ugljen-monoksida u izduvnom gasu. Isto tako euro dva vozila imaju svoju normu, kao i euro tri, euro četiri i ostali – naglašava Marinković.

Poseban problem kod dizel vozila na tehničkim pregledima od 5. jula biće DPF ili filteri partikularnih čestica koji takođe služe za prečišćavanje izduvnih gasova. Naime, mnogi vlasnici zbog visokih cena zamene skidaju DPF, a nije neuobičajeno da automobili iz uvoza stignu bez njega. Razlog nije samo kvar, već i to što ga pojedinci skidaju da bi zaradili prodajući keramiku i vredne metale iz njega.

Od 2,5 miliona vozila u našoj zemlji procena je da više od 100.000 neće proći novi, pooštreni tehnički pregled zbog problema sa izduvnim gasovima.

Podeli
Updated: фебруар 7, 2021 — 4:55 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Meni su nasi strucnjaci skinulikuku koja je fabricki ugradjena i ima sve podatke na plocici ali dzaba, nasi genijalci kazu da svedski volvo nije dostigao znanje nasih strucnjaka koji ni zastavu 101 nisu mogli da sacuvau vec je prodali fijatu , zbog ovakvih strucnjaka nasa privreda ne postoji .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *