TIODOROVIĆ: Na jesen novi krug vakcinacije celog stanovništva protiv korone!

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba kaže da će na jesen krenuti novi krug vakcinacije svih redom jer pandemija još nije gotova, a još nije ni izbliza da bude proglašen njen kraj.

– Očekujem da na jesen počne novi krug vakcinacije celog stanovništva, a pre svega onih sa imunodeficijencijom, starijih osoba i hroničnih bolesnika, najnovijim vakcinama, koje će verovatno biti i polivalentne, odnosno sadržati u sebi više sojeva korone koji tada budu dominirajući.

Vodeće kompanije, koje proizvode vakcine protiv kovida, rade na tome da naprave vakcinu kakva je ona protiv gripa, da pokrije sojeve koji u tom momentu cirkulišu planetom – kaže za Kurir prof. Tiodorović.

On podseća da su sve sadašnje vakcine napravljene od izvornog, vuhanskog soja, koji odavno ne cirkuliše nigde na svetu.

– Zato se farmaceutske kuće utrkuju u tome da što pre naprave nove vakcine i budu spremne, a najkasnije do jeseni, kako bi bila bolja zaštita ljudi od koronavirusa – navodi prof. Tiodorović i dodaje da će Srbija među prvima, kao što je bio slučaj i sa najnovijim lekovima, nabaviti i te vakcine kada stignu.

U Srbiji je počela primena četvrte doze za sve koji su imunokompromitovani ili su stari ili imaju hronične bolesti usled čega vakcina ima manju zaštitnu moć.

– A ko želi može da primi i četvrtu i petu dozu vakcine ako mu je potrebna zarad ulaska u neke države koje ne priznaju rusku il kinesku vakcinu, koje su mnogi naši građani primili – navodi prof. Tiodorović.

Od polovine maja, očekuje prof. Tiodorović, situacija s koronom biće potpuno mirna i imaćemo i mirno leto.

Podeli
Updated: март 25, 2022 — 1:46 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *