Tužilaštvo skriva nalogodavca batinaške ekipe SNSa

Tužilaštvo nije podiglo optužnicu ni posla tri meseca pošto je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut u Kruševcu, a razlog odugovlačenja može da bude skrivanje nalogodavca napada, smatra advokat Ivan Ninić koji zastupa oštećene u ovom postupku, piše KRIK.

Trojica osumnjičenih za napad na Stefanovića – DanijelGmijović Cafta, Marko Živković Buvac i Miloš Šaponjić Šapa,koji su uhapšeni ubrzo posle napada, saslušani su utužilaštvu i pušteni iz pritvora. Ispitano je i nekoliko svedoka, kao i Borko Stefanović, ali tužilaštvo nije podiglo optužnicu. Iz tužilaštva za KRIK rekli su da je istraga u toku, i da će o njenim rezultatima novinari biti naknadno obavešteni.

Ivan Ninić, advokat Borka Stefanovića u ovom postupku, kaže za KRIK da bi razlog odugovlačenja mogao da bude to što se traži rešenje koje bi „u jednom delu bilo zadovoljavajuće za javnost, a u jednom delu pravično i pravedno i za oštećene.“

Loading...

„Ako se teži i ide u tom pravcu ono što me najviše zabrinjava je činjenica da mi do dana današnjeg nemamo ime i prezime naručioca“, kaže on. Ninić dodaje da je tužilaštvu predložio da se prikupe informacije o telefonskim razgovorima koje su osumnjičeni vodili neposredno pre i posle događaja kako bi se otkrilo ko je naredio da se te večeri u Kruševcu napadne Borko Stefanović. Od tužioca, kako je rekao, još nije dobio povratnu informaciju u vezi sa ovim predlogom.

„Možda je to razlog zbog kog se ovoliko odužilo, mada je simptomatično. Ja se plašim da u pozadini nije kupovina vremena da bi sve ono što se dogodilo izgubilo težinu i da bi se obesmislio pravni epilog“, navodi Ninić. On ne isključuje mogućnost da osumnjičeni promene svoj iskaz i sklope sporazum o priznanju sa tužilaštvom, ali je zabrinut da bi u tom slučaju nalogodavac ostao neotkriven. Lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut je u Kruševcu krajem novembra prošle godine kada je zadobio povrede glave.

Osim njega, povređeni su jedan aktivista Levice Srbije i policajac koji je bio na mjestu događaja. Osumnjičeni Gmijović, Živković i Šaponjić ubrzo su uhapšeni. Sva trojica ranije su osuđivani za različita krivična dela. Oni su na saslušanju kod tužioca negirali da su napali Stefanovića rekavši da su se ispred Mesne zajednice u Kruševcu, gde se održavala tribina opozicionog Saveza za Srbiju, našli slučajno.

U međuvremenu su pušteni iz pritvora. U postupku su, na prijedlog advokata oštećenih, saslušani i kruševački biznismen Goran Makragić i upravnik Vaspitno-popravnog doma Ivan Mijailović. Makragić je nedavno osuđen sa kontroverznim biznismenom Zvonkom Veselinovićem na dve godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka.

U istom postupku sudilo se i potpredsedniku Srpske liste sa Kosova Milanu Radoičiću, ali je on oslobođen. Napad na Stefanovića bio je povod za protest pod parolom „Stop krvavim košuljama“, koji je održan početkom decembra najpre u Kruševcu, a potom i u Beogradu. Građani se od tada okupljaju svake nedelje kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnom vlašću, a protesti su se proširili i pod nazivom „Jedan od pet miliona“ održavaju se u mestima širom Srbije.

Podeli
Updated: 27 фебруара, 2019 — 1:30 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.