Tužilaštvo treba da goni Vučića ako ne preda 2 minuta snimka koji nedostaju

Da bi nadležno tužilaštvo trebalo da po Krivičnom zakonu goni predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog uskraćivanja sudu i tužilaštvu kompletnog snimka saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi “Doljevac”, smatra advokat oštećenih Božo Prelević. Bez nedostajućih 2 minuta snimka nesreće u kojoj je život izgubila Stanika Gligorijević sud ne može da donese ispravnu odluku, kaže poznati advokat, i poziva Vučića da ih dostavi sudu.

Više od 2 godine traje suđenje vozaču tadašnjeg v. d. direktora Koridora Srbije Zorana Babića, optuženom da je izazvao saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi “Doljevac” u kojoj je jedna osoba poginula, a petoro povređeno.

Završne reči nisu se čule na poslednjem ročištu, pa su odložene za 20. april, ali se jeste čulo svedočenje saobraćajnog veštaka koji je rekao da su ekspertizu radili na osnovu dostupnih materijala, odnosno bez 2 minuta snimka i tehničkog pregleda automobila u kojem je bio Babić.

Tih nedostajućih 2 minuta, po sopstvenom priznanju, gledao je predsednik Vučić, pa ga Prelević poziva da kompletni snimak nadzornih kamera preda sudu.

U suprotnom, traži da tužilaštvo reaguje.

Mislim da ovde imamo čoveka koji tvrdi da poseduje krucijalni dokaz u ovom predmetu, a mislim da niko u ovoj zemlji ne može da drži krucijalan dokaz kao nenadležne institucija i to uskrati tužilaštvu. To jeste krivično delo. Šta će da radi tužilac i sud to ne znam, znam da je sprečavanje dokazivanje, imali smo veštaka saobraćajne struke koji se izjasnio da ne može da prosudi jer nema ključnih 2 minuta – kaže Prelević.

On se poziva na Krivični zakon Srbije koji u 336 članu, stav 2 glasi:

Ko u nameri da spreči ili oteža dokazivanje sakrije, uništi, ošteti ili delimično ili potpuno učini neupotrebljivom ispravu, odnosno druge predmete koji služe za dokazivanje, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom – član je Krivičnog zakona.

Bez kompletnog snimka, po Preleviću, bila bi diskutabilna presuda.

Mislim da bi predsednik Srbije trebalo da preda taj snimak pa da sud donese presudu. On mora da donese presudu van razumne sumnje, da bude potpuno siguran u činjenice i dokaze, a ne znam kako to može ako fali ovih 2 minuta – kaže advokat.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2019. godine da je video snimak nesreće i da zato zna da Babić “nikoga nije ubio”, da je snimak užasan, ali snimak koje je dobilo Tužilaštvo od Puteva Srbije nisu imali 2 minuta, za koje javnost smatra da su od krucijalne važnosti za ceo slučaj.

Na konferenciji predsednika Vučića, premijerke i ministra unutrašnjih poslova nedavno su prikazani brutalne fotografije obračuna mafijaških klanova, pa javnost traži da ako su takvi snimci prikazani javno, da treba da se objave i snimci sa naplatne rampe.

Mi živomo u zemlji užasnih scena na televiziji, on snimak treba da da tužilaštvu i sudu. Oni tamo gledaju razne neprijatne scene, to je priroda njihovog posla. Ne ulazim u politiku, samo polazim od toga da je on rekao da ima snimak, pa ako ga ima neka ga da sudu – objašnjava Prelević .

Podsetimo, Babićevom vozaču Dejanu Stanojeviću se sudi zbog nesreće koja se desila 31. januara 2019. godine na naplatnoj rampi „Doljevac“ u kojoj je stradala 51-godišnja žena. Na jednom od ročišta je delimično priznao krivicu, a kao okolnosti koje su dovele do udesa naveo vremenske uslove.

Pre i nakon početka procesa tema suđenja bio je snimak nesreće, kojeg nije bilo pred sudijom, ali jeste pred predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem, kako je sam govorio u javnosti.

Od početka suđenja porodica stradale žene i advokat Božo Prelević, koji ih zastupa, tvrdili su da Stanojević nije bio za volanom u trenutku nesreće, o čemu se svedočilo na jednom od ročišta, na kom se iskazi radnika naplatne rampe nisu poklapali.

Podeli
Updated: март 19, 2021 — 7:48 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. Ovi neprijatelji Vučića,unutrašnji,vanjski,štoga više blate. On u svetu sve jači,popularni.

    1. Komentar je ha, ha, ha, ha, zabole me stomak od smeha. Znas li da je Baron Minhauzen tuzio Sudu u Strazburu, njega!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *