U Smederevu narod blokirao luku i prugu

Pod sloganom „Za svu decu“ građani Smedereva večeras su se okupili na protestu zbog zagađenja vazduha u tom gradu. Oni su blokirali Luku Smederevo i prugu koja direktno vodi do nje. Reč je o simboličnoj blokadi luke i pruge, s obzirom na to da večeras tamo nema železničkog saobraćaja.

Građani Smedereva blokirali su večeras luku i prugu koje kineska kompanija HBIS koristi za transport i pretovar rude, zato što se, objašnjavaju, pri tom procesu podiže rudna prašina, za koju strahuju da je kancerogena i da im uništava disajne puteve.

Smederevci kažu da 50 godina imaju problem sa zagađenjem, otkako je otvorena Železara, ali da se situacija značajno pogoršala otkako je 2016. godine železaru kupila kineska kompanija HBIS, koja je povećala proizvodnju, ali nije uvela standard zaštite životne sredine i vazduha.

Nikola Krstić iz Udruženja građana „Tvrđava“, koje je jedan od organizatora protesta, rekao je ranije danas da su građani primorani da na ovaj način iskažu nezadovoljstvo, jer, s jedne strane, kineski investitor krši zakone svakodnevno, a sa druge strane, ministarstvo ne reaguje.

Okupljeni građani žale se da strahuju za svoje i zdravlje svoje dece, jer je zagađenje toliko da se dešava da vazduh „može da se vidi“.

Građani Smedereva i organizatori protesta napominju da nisu protiv Železare, da shvataju da je bitna za taj grad i domaću ekonomiju, ali da zahtevaju da se poštuju zakoni i propisi koji štite njihovo zdravlje.

Na protestu se okupilo nekoliko desetina građana i aktivista iz Smedereva, ali i iz Beograda i drugih mesta u Srbiji. Protest je miran i nije primetno prisustvo policije.

Podeli
Updated: август 22, 2020 — 7:58 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *